Predsjednik Republike Srpske

Cvijanović: Bošnjački predstavnici očigledno ne žele da žive u državi gdje se vode razgovori

  • Izvor: Srna
  • 14.10.2021.19:18

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da zvaničnici Srpske uporno nude sastanke partnerima u BiH, da su predstavnici Hrvata izrazili spremnost za razgovore, dok bošnjački ne žele da razgovaraju, a kada budu spremni vrata su im širom otvorena.

Cvijanovićeva je rekla da su iz Republike Srpske nudili da se razgovara između konstitutivnih naroda i predstavnika političkih partija i institucija da se dogovore o tome kako BiH pokrenuti naprijed.

"Na to su hrvatski političari, ali i oni koji se nalaze na važnim pozicijama u okviru FBiH rekli da su uvijek spremni za razgovor za one važne životne teme, a posebno u vezi sa Izbornim zakonom i mogućnošću adekvatnog predstavljanja i dolaska do pozicija koje pripadaju Hrvatima", rekla je Cvijanović novinarima u Istočnom Sarajevu.

Što se tiče bošnjačke komponente, Cvijanovićeva je sa žaljenjem konstatovala da je lider SDA Bakir Izetbegović slao neka pisma u kojima kaže da o tome nema šta da se razgovara.

Cvijanovićeva smatra da je mnogo toga propušteno, da su mnoga pitanja mogla biti razmatrana i početi sa njihovim rješavanjem, za šta postoji zajednički interes.

"Ne razumijem državu u kojoj neko ne želi da razgovara, u kojoj ne smatra da je dijalog receptura za kretanje naprijed, u kojoj misli da je receptura da neko nekoga treba da hapsi i da treba da ga optužuje, da treba da kontroliše pravosuđe da bi se obračunavao sa Republikom Srpskom, da treba da prijeti funkcionerima Republike Srpske, a onda priča o suživotu. Tu državu ja ne razumijem i u njoj neću da živim", poručila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Republike Srpske je dodala da je očito da predstavnici bošnjačkog naroda ne žele da žive u državi gdje se vode razgovori i dijalog.

"Prema tome, mi smo, zaista, na suprotnim stranama po tom pitanju, a ako se predomisle i s kim god budu željeli da razgovaraju, vrata su im širom otvorena", poručila je Cvijanovićeva.