Sindikalna organizacija saopštila

Crnadak sveo MIP na nivo poljoprivredne zadruge

  • 30.10.2019. 16:46

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak sveo je Ministarstvo inostranih poslova /MIP/, kao jedno od najvažnijih u Savjetu ministara, na nivo poljoprivredne zadruge, navodi se u dopisu Sindikalne organizacije MIP-a.

Reagujući na instrukciju o "dnevnoj evidenciji prisustva na poslu" od 29. oktobra, Sindikalna organizacija MIP-a u dopisu upućenom kabinetima ministra inostranih poslova, njegovog zamjenika i sekretara navodi da, možda njih niko nije obavijestio, ali MIP posjeduje sistem za kontrolu ulaza/izlaza koji je operativan već dugi niz godina i koji je nekoliko puta bio stavljen u funkciju ali nije dugo potrajao.

"U eri informatike i tehnike vi nas vraćate na papir i potpisivanja što je van svake pameti. Još samo treba da nam podijelite 'mastiljave olovke'", navodi se
u dopisu.

Iz Sindikata naglašavaju da daju punu podršku uvođenju reda u radnom vremenu zaposlenih i prisustva na poslu ali isto tako napominju da većina zaposlenih u MIP-u i svim institucijama BiH već odavno živi i radi na samom rubu egzistencije, te da nisu primijetili da su se kabinet ministra, kao ni sam ministar Igor Crnadak zauzeli bilo gdje u vezi s tim.

"Sindikalna organizacija MIP-a neće nikada stati iza neradnika i onih koji u zgradi ove institucije borave dnevno samo po koji sat i daće maksimalnu podršku preduzimanju svih zakonskih konsekvenci protiv takvih. Ako će se striktno početi primjenjivati sva pravila, onda se isto tako nadamo da se poslije radnog vremena službenim vozilima MIP-a neće razvoziti kućama članovi kabineta, nego će ići kao i svi ostali javnim ili privatnim prevozom za šta uredno dobijaju naknadu", ističe se u pismu.

Iz Sindikalne organizacije navode da ukoliko insistiraju na odluci o dnevnoj evidenciji prisustva na poslu, onda će morati na neki način pojasniti svim zaposlenim u MIP-u stimulacije koje se redovno dijelre po kabinetu, te ispada da samo ljudi iz kabineta rade svoj posao i niko više.

"Nadamo se i da ćete u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji MIP-a, ali i Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH ubuduće dozvoliti sekretaru MIP-a da se bavi svojim zakonski određenim poslovima a ne da nam Vaš šef kabineta vodi Ministarstvo. NJegov radni djelokrug se svodi na Vaš kabinet i tu završava", ističe se u pismu.

Iz Sindikalne organizacije pojašnjavaju da Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji MIP jasno kaže u članu 4 stav 3 da "sekretar Ministarstva obavlja poslove iz osnovne djelatnosti /upravno-nadzorni, studijsko-analitički i stručno-operativni/, a koji se odnose na rukovođenje i upravljanje finansijskim, materijalnim i ljudskim potencijalima Ministarstva".

"Opet vam ponavljamo da nijedna institucija BiH nije privatna firma u kojoj je
direktorova riječ zadnja! U ovoj instituciji ubuduće će se zaposleni pitati za mnoge stvari iz domena njihovog radnog prava. Takođe, napominjemo još jednom da niste pokrenuli disciplinski postupak zbog 'gubitka dokumenata' koleginice Elvire Hrvačić jer odlično znate da ti dokumenti nisu zagubljeni", navodi se
na kraju dopisa Sindikalne organizacije MIP-a.

Srna je ranije pisala da je zbog raznih nepravilnosti prilikom zapošljavanja podobnog kadra u MIP-u, poslao bilo i za Upravni inspektorat Ministarstva pravde u Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

Nakon inspekcijskih nadzora u MIP-u, koji su izvršeni na inicijativu Sindikalne organizacije MIP-a, Srna je saznala da je utvrđeno niz nepravilnosti u personalnim dosijeima pojedinih službenika i naloženo je da budu otklonjeni.

Riječ je o dosijeima službenika Predraga Vučićevića, Predraga Đokića, Dragiše Delića, Nataše Radojević, Aleksandra Rajaka, Saše Vukovića, Dalibora Lučića i Tihe Bošnjaka.

U Sindikalnoj organizaciji MIP-a Srni su rekli da neće odustati, jer je, kako kažu, više nego očigledno da ovaj kabinet do nemilosti popunjava radna mjesta svojim stranačkim kadrom.

Takođe, ističu da je kabinet ministra Crnatka uzeo sve poluge odlučivanja u Ministarstvu, odlučuje apsolutno o svemu i donosi krajnje odluke, tako da je njegova odgvornost apsolutna.

Nedavno je i portal "Infosrpska" objavio tekst u kojem je navedeno da "dobro upućeni u malverzacije, nepotizam, nestručnost i nezakonitosti koje vladaju u MIP-u, od kako njime rukovodi ministar, sada u tehničkom mandatu, Igor Crnadak, ovo ministarstvo nazivaju - 'Ministarstvo PDP-a'".

U tekstu se ističe da se "veliki broj kadra ove stranke 'uhljebio' u ovom ministarstvu bez obzira na znanje i stručnost, a po preporuci /počasnog predsjednika PDP-a/ Mladena Ivanića, /predsjednika PDP-a/ Branislava Borenovića i samog Crnatka".

Sve to, dodaje se u tekstu, bio je razlog da se Sindikalna organizacija MIP-a BiH, na čije se prestavke i žalbe ministar Crnadak i njegov kabinet, kako se navodi, bahato oglušio, u potrazi za pravdom obrate pismenom dokumentacijom Tužilaštvu i Agenciji za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH.

"Identičnu dokumentaciju Sindikat MIP-a proslijedio je i Agenciji za državnu službu, kao i kabinetu samog ministra, zamjenika i skeretara", naglašeno je tada u tekstu.

U tekstu je navedeno da je "kroz kabinet ministra Crnatka, za njegovog mandata, prošlo 21 lice, što je rekord od kako postoje zajedničke institucije BiH".

Izvor portala "Infosrpska" tvrdi da je "kabinet ministra u tehničkom mandatu potpuno popunjen, svi zaposleni do sada su zbrinuti ili u sjedištu ili u DKP, a većina su bila imenovana lica".

Тагови: