Crnadak na saslušanju u Graničnoj policiji, koliko zna o falsifikovanim vizama BiH ambasade u Pakistanu?

  • 03.06.2020. 19:11

Kako su u BiH ušlu migranti sa falsifikovanom vizom BiH u Pakistanu, možda zna i Igor Crnadak koji je zbog toga, danas saslušan i u Graničnoj policiji BiH. Za vrijeme Crnatkovog mandata u Ministasrtvu inostranih poslova, u BiH je ušao veliki broj migranta iz Pakistana sa sumnjivom vizom BiH.

Da se nešto čudno dešava, još prošle godine zaključili su i u Graničnoj policiji BiH koja je, tada, Tužilaštvu BiH dostavila informacije o nezakonitom pribavljanju viza BiH od strane državljana Pakistana u Ambasadi BiH u Islamabadu. 

Da ispravi "krive Drine", pokušao je i Fahrudin Radončić, koji je o svemu, nedavno upoznao i Predsjendištvo BiH. Podršku je, tražio od SDA, ali tamo za to nisu imali sluha. To je bio i jedan od razloga zbog kojiih je juče podnio neopozivu ostavku na mjesto Ministra bezbjednosti BiH. 

ATV je u posjedu stenograma sa sjednice Predsjedništva BiH, na kojoj je Radončić objelodanio šokantne informacije. 

"Radi se o veoma opasnim procesima u BiH i po budućnost BiH. Mi kada dobijemo 10 do 50.000 izbjeglica i pomiješamo ih sa Bošnjacima, mi ćemo imati veoma restriktivne mjere EU prema nama kao narodu. Ja polazim od toga da ja možda nisam u pravu, ali ja kao ministar bezbjednosti ne mogu dozvoliti sebi da šutim na to da neko ne želi da pomogne u identifikaciji njihovih građana. Ja sam tri puta razgovarao sa pakistanskom ekselencijom, direktorom Službe za poslove sa strancima dva puta i direktorom OBA-e jednom. Mi migranta identifikujemo na bazi prsta i na bazi fotografije", Fahrudin Radončić.

Sijevale su varnice između Radončića i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.  Radončić nije krio nezadovoljstvo zbog šurovanja visokih funkcionera SDA sa paksitanskim ambasadorom u BiH, posebno zbog loše saradnje sa Pakistanom po pitanju migrantske krize. 

"Ne može se ovo čekati, ovo se mora rješavati odmah", Milorad Dodik.

"Pozovite glavnu tužiteljicu ovdje u Predsjedništvo i neka vas upozna sa predmetom. To je predmet koji se krije u ladicama 2-3 godine" Fahrudin Radončić.

"Dajte nam informacije, sve što mislite da treba da uradi Predsjedništvo", Šefik Džaferović.

"Bojim se da je sad za to prekasno, nisam ja tu da dajem informacije, jer očigledno da vi prave infomacije tražite od stranih ambasadora, a ne od ministra bezbjednosti", Fahrudin Radončić.

Sve što se nalazi u stenogram je istine, kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjenidštva BiH. 

"Ono što se čulo i što je vidljivo iz stenograma i što sam ja čuo. Ono je bio znak za veliku uzbunu, ali te uzbune nije bilo u bošnjačkoj političkoj eliti i mislim da je upravo iz tog razloga, što ga nije bilo od strane SDA i drugi u Sarajevu, da je sam Fahrudin Radončić odlučio da sam ne dijeli sudbinu tih informacija i da budu odgovorni. Zato je i podnio tu ostavku", istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Uvjeren je da je Radončić zbog cijele sitacije i podnio ostavku. Kako to mjesto pripada bošnjacima, poručuje da će podržati i kandidata SDA ako ispuni sve uslove, jer ne želi zastoj u Savjetu ministara. Dodaje da bi isto tako trebalo da postupe i u SDA, kada su u pitanju srpski kadrovi u zajedničkim institucijama, čije imenovanje koče iz te stranke.

"Postoje uslovi da ispuni zakonske i druge obaveze koje tamo mora da ispuni. To je uslov. To znači da ćete podržati kandidata SDA. To znači da ćemo sačekati da vidimo da li će proći te provjere", naglasio je Dodik.

U istragu o falsifikovanim vizama uključena je i SIPA. Pred Tužilaštvom BiH je i predmet o migrantima koji su u BiH ušli sa sumnjivim vizama Ambasade BiH u Iraku.