Crepulja: Pojedinci i danas veličaju ustašku ideologiju

  • 18.01.2021.11:26

Skrnavljenje ustaškim simbolima spomen-ploče nevinim srpskim žrtvama u Čelebiću poruka je da pojedinci i danas veličaju fašističku i ustašku ideologiju, rekao je za Srnu paroh livanjski Predrag Crepulja.

Crepulja pita - kome smetaju nevine žrtve koje su postradale jer nisu željeli da se odreknu svoje vjere i korijena?

"Ovakav događaj dodatno poljuljava međuljudske i međuvjerske odnose. Kome mogu smetati nevine žrtve, da se poslije toliko godina porodice žrtava prisjećaju Drugog svjetskog rata", istakao je paroh livanjski.

Prema njegovim riječima, skravljenje spomen-ploče u Čelebiću poruka je Srbima da je i danas ustaška ideologija prisutna i umjesto da se gradi mir i Srbima se šalju poruke mržnje.

"Veličaju se fašističke i ustaške ideologije koje nikome nisu donijele dobro", dodao je Crepulja.

Spomen-ploča u Čelebiću kod Livna za više od 400 Srba iz ovog i okolnih sela, koje su ustaše ubile 1941. godine, oskrnavljena je ustaškim simbolima.

"Počinilac ili više njih u zadnje vrijeme su napisali grafite crnim sprejem na spomeniku koji se nalazi u pravoslavnom groblju u Čelebiću", rekao je Srni portparol Ministarstva unutrašnjih poslava Livanjskog kantona Ivica Vrdoljak.

U masovnoj grobnici u selu Čelebić nalaze se posmrtni ostaci više od 400 Srba koje su ustaše zaklale, ubile na drugi način ili su ih žive bacale u jamu bezdanku Bikušu.