Na sastanku međunarodnih zvaničnika sa delegacijama SDA i HDZ-a

Čović: U nedjelju očekujem dogovor oko Izbornog zakona

  • 02.07.2021. 12:58

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović izjavio je da u nedjelju, 4. jula, na sastanku međunarodnih zvaničnika sa delegacijama SDA i HDZ-a očekuje dogovor oko izmjena Izbornog zakona BiH.

Čović očekuje i da će u nedjelju doći do dogovora bar o jednom pitanju, odnosno o izmjenama Izbornog zakona kada je pitanje izbora članova Predsjedništva BiH skoro dogovoreno.

On je na konferenciji za novinare naveo da je kolege na HNS-u informisao o razgovorima sa međunarodnim zvaničnicima, te da će razgovori biti nastavljeni u formatu – SDA sa međunarodnim zvaničnicima, HDZ s međunarodnim zvaničnicima, te potom svi zajedno.

"Delegacija koja je došla iz Vašingtona i Brisela možda će nakon nedjelje imati još neke sastanke. Mi izlazimo isključivo sa stavom da se realizuje Sporazum iz juna prošle godine iz Mostara. Očekujem da će značajan dio razgovora biti završen u nedjelju, zatim sve to treba proći parlamentarnu proceduru. Što se tiče HDZ-a, naši stavovi su jasni, oni uvažavaju sve presude iz Strazbura, te stavove smo više puta obrazložili", ističe Čović, koji je lider HDZ-a.

On navodi da su moguće i simbolične izmjene Ustava BiH. "To su simbolične izmjene, tipa da se imenice Hrvat, Bošnjak, Srbin mijenjaju u pridjeve hrvatski, bošnjački, srpski ili ako se dogovorimo da u Federaciji biramo indirektno dva člana Predsjedništva da se direktno mijenja u indirektno. Kapacitete za izmjene Ustava BiH nemamo", kaže Čović.

Čović je demantovao da je HDZ pristao na redukciju ovlaštenja u domovima naroda, kako je to objavljeno u nekim medijima, odnosno da se domovi naroda bave samo sa vitalnim nacionalnim pitanjima.

"Domovi naroda i Predsjedništvo definisani su Ustavom, a u Ustavu možemo raditi samo simbolične izmjene koje će otkloniti diskriminaciju i to da se svako, u svakom dijelu BiH može kandidovati za domove naroda i Predsjedništva.

Pitanje ovlaštena domova naroda je pitanje radijalne izmjene Ustava BiH i to ne dolazi u obzir i ti nije tema za razgovore uopšte", naglasio je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH otkrio je da je rješenje oko izmjena Izbornog zakona BiH kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH vrlo blizu .

"Mi smo vrlo brzo dogovora oko Predsjedništva, pitanje je samo da li to uraditi direktno ili indirektno. Oba modela su razrađena, U nedjelju ćemo tražiti konačna rješenja. Koliko će nam trebati za naredni korak - dva ili tri dana li mjeseca, vidjećemo", rekao je Čović.

On je naglasio da je optimističan da će taj dio posla u nedjelju biti završen.

Čović je podsjetio da su konstitutivni narodi u BiH ustavne kategorije. "Moramo poštovati ono što je Ustav - jednakost i legitimno predstavljanje naroda. Možete se ne slagati, ali Ustav morate poštovati", ističe Čović.

On je naglasio da u nedjelju međunarodni zvaničnici neće staviti ništa, jer oni ne vode pregovore. "Ovo nije Dejton dva, ni sličan tip razgovora, nego ono što smo mi do sada dogovorili u društvu tih ljudi. Imamo sporazume, jedan smo riješili vezan za Mostar, drugi je vezan za Izborni zakon. Vjerujem da gospoda iz međunarodne zajednice očekuje da mi završimo svoje razgovore", naglasio je Čović.

(Srna)

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Емисија: Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина