Predsjednik HNS

Čović traži ostavke članova CIK-a BiH

  • 18.01.2021. 13:56

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović uputio je otvoreno pismo zvaničnicima međunarodne zajednice u kojem je zatražio ostavke članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH, s obzirom na, kako je naveo, duboko kompromitovanje izbornog procesa u Mostaru, što je dovelo do toga su izbori u tom gradu veliki promašaj.

"Vjerujem da dijelimo obostranu zabrinutost zbog činjenice da ni nakon mjesec od zatvaranja birališta rezultati izbora još nisu poznati. Umjesto rezultata, koje smo trebali imati neposredno nakon izbora, i dalje se njima manipuliše i na različite načine spekuliše, što je nedopustivo", istakao je Čović u pismu.

On je dodao da je lanac nepravilnosti na koje je upozoravao u prethodnoj prepisci doveo u veliku neizvjesnost sudbinu cjelokupnog izbornoga procesa.

"Zbog toga sam i upozoravao međunarodne partnere na neophodnost strogog nadzora izbornog procesa, sve kako bi se integritet lokalnih izbora zaštitio i vratio demokratski sjaj koji pripada ovom gradu", naveo je Čoviću pismu koje je uputio na adrese ambasadora u BiH i zvaničnika EU kako bi ih upoznao sa događajima u vezi sa lokalnim izborima u gradu Mostaru.

On je naglasio da je najodgovorniji faktor za očuvanje integriteta izbornog procesa CIK, a zatim i Izborna komisija grada Mostara, te da je zato zatražio neopozivu ostavku svih njenih kompromitovanih članova, jer se jedino kroz obnovljen dignitet i autoritet te institucije može vratiti duboko narušeno povjerenje građana u institut demokratskih izbora.

"Naravno, imajući u vidu ozbiljnost situacije, ostavke ne mogu biti dovoljne. U cijelu priču uključena su nadležna tužilaštva, uz mnogo dokaza, s ciljem krivičnog gonjenja i preciznog utvrđivanja odgovornosti unutar te institucije, ali i učesnika izvan nje. Danas je potpuno jasno kako je način na koji je CIK bio izabran, mimo zakona i propisanih procedura, već bio svojevrsna uvertira u devastaciju izbornog procesa, kojoj nažalost danas svjedočimo. Da se razumijemo, riječ je o djelima teške krađe, otuđenja demokratskih prava naših građana", istakao je Čović.

Čović je dodao da čvrsto vjeruje da sudski procesi koji predstoje u tom dijelu trebaju biti izloženi sudu javnosti kako bi se podstakla javna svijest o štetnosti i nedopustivosti takvog djelovanja, te zloupotrebi institucija BiH, poput CIK-a, za provođenje nezakonitih radnji.

"CIK je institucija koja nosi zakonsku obavezu i odgovornost nad organizacijom i realizacijom izbora i ako svi olako pređemo preko toga, a ne vidim kako je to moguće, pitanje je kakvu šansu i perspektivu imaju već sljedeći opšti izbori 2022. godine. Kao što znate, Hrvatski narodni sabor BiH podnio je krivične prijave Tužilaštvu BiH i Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona, sada dopunjene i saznanjima da su se fiktivni glasači počeli vraćati na svoje stvarne adrese usljed kraja izbora", ističe Čović.

On je naglasio da su zbog toga hrvatski predstavnici zatražili poništavanje ili ponavljanje izbornog procesa u gradskim područjima u kojima su se pojavile fiktivne prijave.

"Procjenjuje se da je stranci, na čijem sam čelu, i njenom kandidatu za gradonačelnika, počinjenim izbornim malverzacijama, ukradeno blizu 2.000 glasova. To potvrđuje analitika, kao i naša predizborna istraživanja koja su Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH precizno predviđala 14 ili 15 mandata u Gradskom vijeću", naveo je Čović.

Čović je u pismu izrazio žaljenje što je novi početak za Mostar ozbiljno doveden u pitanje, u trenutku velikih odgovornosti i izazova na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu, te podsjetio da je rok za realizaciju cjelokupnog mostarskog sporazuma istekao prije mjesec.

On je u pismu apelovao na svjetske zvaničnike da se zauzmu za deblokadu dijela mostarskog sporazuma koji se odnosi na izmjene Izbornog zakona s ciljem sprovođenja odluke Ustavnog suda BiH o demokratskom predstavljanju konstitutivnih naroda. 

Тагови: