Predsjednik HDZ BiH

Čović se nada implementaciji sporazuma

11:18, 10.08.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ i HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da BiH nema drugog puta nego da ubrzano formira vlast, a ako se to ne ostvari BiH bi došla u krizu nesagledivih posljedica.

Čović je pojasnio da su pri izradi sporazuma o formiranju vlasti na nivou BiH bila primarana dva cilja - izborno zakonodavstvo i mehanizam koordinacije i izrazio nadu da se ovog puta, nakon što su potpisani principi djelovanja ministara i svih nivoa vlasti u BiH, neće moći izbjeći formiranje vlasti bez obzira na to što političko Sarajevo četiri dana nakon toga otvara kojekakve rasprave. 

S obzirom na to da opozicija sa svih strana, i bošnjačke i Republike Srpske i hrvatske, tvrdi da je sporazum trojice lidera SNSD-a, SDA i HDZ neodrživ, Čović kaže da ne vjeruje da se može napraviti veći nivo usaglašenosti. 

Čović je istakao da je cilj uspostaviti vlast, pristupiti pregovorima s EU i nadmašiti istočne susjede u procesu pristupanja. 

Komentarišući stav SDP BiH i Naše stranke koje smatraju da će postignutim dogovorom HDZ BiH imati monopol na predstavljanje Hrvata u BiH, Čović je za HRT rekao da političko Sarajevo i stranke već duže vremena kad nemaju drugih argumenata onda izlaze s takvim inicijativama. 

"Ono što mi želimo jeste da tri konstitutivna naroda imaju legitimno predstavljena na svim administrativnim nivoima u BiH, što je vrlo jasna Ustavna odredba BiH. Kao najmanji konstitutivni narod insistiraćemo na tom predstavljanju", naglasio je Čović.