Lider HDZ BiH

Čović: SDA kontroliše obavještajni sistem

  • 28.06.2019. 14:27

Nakon 5. sjednice Predsjedništva HNS-a, koja je danas održana u Mostaru, medijima se obratio čelni čovjek ove grupe stranaka, Dragan Čović.

Čović je u uvodu kazao da se danas razgovaralo o ključnim tačkama rada HNS-a, a prije svega o aktualnoj političkoj situaciji i sigurnosnim problemima. Najavljena je zajednička sjednica Predsjedništva i Glavnog vijeća o temi "Kuda ide BiH - pozicija hrvatskog naroda". 

"Nakon opštih izbora ne funkcioniše niti jedan nivo vlasti. Dotakli smo se i do nekoliko stvari o funkcionisanju pravne države, kao i do migrantskih iskušenja koja imamo. Zauzeli smo svoj stav i oko rezervnog sastava policije, a govorili smo i o iskušenjima terorizma i ekstremizma", izvijestio je Čović. 

Oko problema finansiranja na državnom nivou kazao je da bi red bila da Predsjedništvo budžet pošalje u Predstavnički dom i da on bude usvojen.

"Sad se prave bajpasi, što nije prvi put u ovoj državi, ali mi već za drugi dio godine nemamo odluku o privremenom finansiranju. Moramo vidjeti kako to riješiti da niko ne bi ispaštao", kazao je. 

Kazao je da s partnerima je svaki dan neki sastanak, ali da se dogovori ne poštuju. 

"Pogrešno je ako neko misli da kroz krize može upravljati sistemom. Treba što hitnije formirati Savjet ministara", još jednom je napomenuo Čović.

Kazao je kako se raspravljalo o postojanju parasistema u različitim segmentima društva u BiH, a na pitanje novinara potvrdio kako SDA preko svojih kadrova upravlja obavještajnim sistemom. 

"Ne samo da nemamo funkcionalnu pravnu državu, ne kao što se prikazuje kroz institucije koje se guraju u eter jer je neko izgubio uticaj nad njima. Duboko smo uvjereni da jedan narod, čak jedna stranka, par pojedinaca, upravlja čitavim obavještajnim sektorom. To nije pod nadzorom i mora se staviti pod nadzor parlamenta", kazao je Čović.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос