Lider HDZ u BiH

Čović poziva na širenje saradnje BiH i Rusije

  • 08.02.2020. 17:02

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je da bi BiH trebalo da jača saradnju sa Rusijom, uključujući i jačanje međuparlamenatarne saradnje.

Uoči zvanične posjete Ruskoj Federaciji, Čović je konstatovao da je krajnje slab ruski uticaj u BiH, posebno na teritoriji Federacije BiH.

On je izjavio "Rosijskoj gazeti" da namjerava da predloži predsjedniku Savjeta Federacije Rusije Valentini Matvijenko da ojačaju međuparlamentarnu saradnju, čime bi se pomoglo izgradnji jedinstvenog pristupa u BiH prema Moskvi.

"Namjeravam da izađem sa inicijativom o organizaciji aktivnije saradnje između parlamentarnih komiteta, što će pomoći međusobnom razumijevanju, izgradnji sistema bilateralne komunikacije i otvaranju vrata za povećanje ekonomske i kulturne saradnje", istakao je Čović, koji je lider HDZ BiH.

Među aktuelnim zadacima koji stoje pred BiH, Čović je naveo potrebu da se postigne unutrašnja stabilnost s ciljem izgradnje odnosa između tri naroda - Hrvata, Srba i Bošnjaka, prenio je Sputnjik.

"Dok to ne uradimo, biće nam krajnje teško da izgradimo odnose sa drugim uticajnim državama, uključujući Rusiju. U vezi s tim, imamo šta da naučimo od Ruske Federacije", naglasio je on.

Čović će u ponedjeljak i utorak, 10. i 11. februara, boraviti u zvaničnoj posjeti Ruskoj Federaciji na poziv Valentine Matvijenko, predsjednika Gornjeg doma ruskog parlamenta Savjeta Federacije.

Tokom boravka u Moskvi planirana je i posjeta Čovića Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa Ministarstva inostranih poslova Rusije, a predviđeno je i da održi predavanje na sjednici Balkanskog kluba Centra za studije zemalja Jugoistočne Evrope. 

Тагови: