predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Čović: Osnov funkcionisanja BiH - ustavna jednakost

20:34, 19.12.2019.
Izvor: Srna
Osnov funkcionisanja BiH i njene budućnosti počiva na ustavnoj jednakosti tri konstitutivna naroda i svih njenih građana, jer je jedino na tom postulatu moguće graditi BiH, rekao je večeras u Sarajevu predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović.

Čović je ukazao da su neriješeno hrvatsko pitanje i ustavna nejednakost hrvatskog naroda postale paradigma slabosti Ustava i Izbornog zakona.

On je, na svečanom prijemu povodom katoličkog Božića kojem su prisustvovali i članovi Predsjedništva BiH, poručio da svi u BiH treba da teže uspostavljanju demokratskog poretka koji omogućava svim konstitutivnim narodima, bez izuzetka i u punom kapacitetu, uživanje svih blagodeti "jedinstva u različitosti".

Čović je naglasio da Božić nadahnjuje i upućuje na to da je neophodno uvijek biti svjestan moralnih potreba društva i onoga što treba činiti da bi se u BiH i među njene konstitutivne narode unijelo više sloge i razumijevanja, osjećaja bliskosti, povezanosti i zajedništva.

Čović je napomenuo da na tim načelima mora počivati javno-političko djelovanje u BiH, da bi počelo istinsko vrednovanje i podsticanje kompromisa i dijaloga, umjesto obmane, prevare, manipulacije i populizma.