Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice

Čović o aferi "Asim": I Komšić je izabran na iste mahinacije

  • 02.03.2020. 16:50

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović izjavio je uoči zajedničkog sastanka sa predstavnicima Stranke demokratske akcije, najavljenog za 4. mart, da će preći u dugu fazu odnosa.

"U srijedu ako se dogovorimo u vezi paketa koji će riješiti Izborni zakon, onda ima smisla na tome raditi još 15 ili 20 dana. Procijenit ćemo u srijedu ima li nešto od toga ili ne. To će se znati u srijedu je li razgovaramo ili smo ušli u neku drugu fazu", kazao je Čović.

Upitan da li će izbori u Mostaru biti održani, Čović je odgovorio potvrdno, napominjući kako odluku mora donijeti Parlamentarna skupština BiH.

"Nadam se da se predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović neće naljutiti, ali ja moram kazati da predstavnici nižeg nivoa vlasti rade već na tome. Prvi dio sastanka će biti Mostar, onda ćemo raspravljati o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini"; rekao je on.

Napominje da će prva tačka biti Mostar, druga Izborni zakon i treća Uborak.

Na pitanje kako gleda na aferu "Asim", Čović je kazao da je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić izabran na iste mahinacije.

"To je posao za SDA, tamo gdje je kriminal treba da se raščisti s tim. Ako nije raščišćeno kada su izabrana dva bošnjačka člana, neka sada to urade", kazao je Čović.

Optimističan je da će Savjet ministara BiH profunkcionisati, kako bi se brzo donijele odluke.

"Ljudi koji ulaze u BiH i nemaju mogućnost da šetaju po BiH dok se ne registruju, a ne mogu se registrovati ako ne znamo ko su. Većina njih navodno želi ostati u BiH. Nakon mjesec su slobodni, mogu raditi šta žele", rekao je on.

Upozorio je da postoji mogućnost da kriminogene grupe nastoje zaraditi na migrantima tako što će ometati ovo "malo aparata što funkcionira".

"Danas su već na putu prema Evropi. Vidjeli ste kako Mađarska djeluje. To donosi posebno iskušenje i nama... Moramo slično djelovati na izazov", naveo je Čović.

Kada je riječ o "Aluminiju", Čović navodi da imaju dva ozbiljna partnera koji kroz naredne dvije godine žele pokrenuti proizvodnju.

"U 9. mjesecu možemo imati kompletnu elektrolizu. Uključit ću se u onoj mjeri u kojoj mogu pomoći da profunkcioniše. Kad se pojavi drugi, onda prvi počne razmišljati drugačije. Daj Bože da se pojavi treći", rekao je Čović.

Ističe kako je svakom slučaju, bez velike galame, moguće ponovo napraviti tržišni uticaj bez pretjeranog utjecaja politike.

"Ovdje je 440 miliona duga. Nismo dozvolili da se ode u stečaj jer bi dosad sve bilo raskopano. Ovako smo sačuvali ljude. Štitit ćemo socijalno svakog pojedinca", zaključio je Čović, prenosi "Klix.ba".

Тагови:
  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина