Asocijacija evropskih regija

Čović: Nekoliko kantona otvara zajedničko predstavništvo u Briselu

11:45, 24.06.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović najavio je da će pri Asocijaciji evropskih regija u Briselu biti otvoreno zajedničko predstavništvo nekoliko kantona iz BiH u kojima većinski žive Hrvati.

"U Briselu već egzistira više predstavništava iz BiH i nedostaje nam ovo predstavništvo koje bi na dostojan način oslikavalo područje gdje žive Hrvati", rekao je Čović. 

On je naveo da su Hrvati, u skladu sa ustavima kantona, koji omogućavaju uvezivanje njihovog zajedničkog djelovanja u sklopu nadležnosti koje im ustavno pripada, završili pripreme i uskoro će to predstavništvo biti otvoreno, prenose federalni mediji. 

Čović je izrazio zahvalnost hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću i županijama iz Hrvatske, koji su preko svojih predstavništava u Briselu pomogli da budu riješeni svi administrativni problemi za otvaranje zajedničkog kantonalnog predstavništva iz BiH. 

On je dodao da je prostor već obezbijeđen, te da je uvjeren da će predstavništvo u Briselu veoma brzo biti otvoreno. 

"Predstavništvo će nam omogućiti da predstavimo svoju evropsku politiku, komuniciramo s tamošnjom administracijom, a omogućiće nam vezivanje za sve one institucije koje omogućavaju da se priključimo velikim projektima", istakao je Čović. 

On je napomenuo da Hrvatska, iako članica EU, ima veći broj županijskih predstavništava u Briselu.