Saradnja HDZ-a i SDA je neizbježna

Čović-Izetbegović: SNSD nezaobilazan partner u formiranju vlasti

  • 13.02.2019. 19:18

Saradnja HDZ-a i SDA je neizbježna, zaključak je nakon sastanka delegacija dvije partije predvođene liderima stranaka. 

Dragan Čović podsjeća da je nezaobilazan partner u vlasti i SNSD iz Republike Srpske, jer ima najviše poslanika u delegata u BH parlamentu. Bakir Izetbegović vjeruje da bi u narednih mjesec dana mogla biti formirana vlast, na svim nivoima, a SDA najavljuje pregovore i sa bošnjačkim partijama, koje bi mogle činiti koaliciju. 

"Mislim da smo napravili još jedan korak ka ulasku u koaliciju na svim niovima, na kantonalnom nivou je to već krenulo, mislim da ćemo uskoro imati kompletiran i ovaj dio, da tako kažem bošnjačkog dijela te koalicije, i očekujem da će se to desiti nakon odluka, SDP-a od subote, da ima prostora da se napravi taj naš dio u narednih desetak dana", kaže Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Izetbegović najavljuje da bi uskoro mogao biti održan i sastanak lidera stranaka, koje bi činile vlast na BH nivou, ali prije toga mora riješiti dilemu ko će od bošnjačkih stranaka u koaliciju sa SDA. Nakon što se BH blok, koji čine SDP, DF i Naša stanka izjasnio da ostaje opozicija, Izetbegović, kaže da će razgovarati i sa ostalim strankama, između ostalih i sa SBB-om, a ishod tih pregovora moga bi da bude poznat već naredne sedmice.

Lider HDZ-a, podsjeća da je neophodno što prije imenovati predsjedavajućeg i novi saziv Savjeta ministara.

"Što se tiče Savjeta ministara, da to moramo uraditi odmah, da nema razloga za bilo kakvo uslovljavanje bilo koga", kaže Dragan Čović.

Predsjedavajući Predsjedništva i lider SNSD-a ranije je pozvao sve partije iz Republike Srpske da zajedno nastupaju u Sarajevu, a funkcioner SDS-a Mirko Šarović, danas je ponovio, da je SDS spremna na razgovore, ali da ne zna kakav će njihov ishod biti. A da bi novi saziv Savjeta ministara mogao da bude fromiran u narednih mjesec dana, vjeruje i predsjedavajući Predsjednićtva i lider SNSD-a Milorad Dodik.

"Mi smo u Republici Srpskoj našu situaciju potpuno konsolidovali i riješili, spremni ulazimo u te pregovore i razgovore. Koliko znam i Hrvati su to isto učinili, ostaje da se konsoliduje i definiše ta Bošnjačka, struktura na nivou BiH, i ja vjerujem, imajući u vidu da se posljednjih dana tamo sve iskristalisalo, mada uvijek u pravilu, Bošnjaci uvijek nešto sporo idu, nekako teško definšu svoje strukture , ali očekujem da ćemo u narednih mjesec dana imati novi sastav Savjeta ministara", kaže Dodik.

U FBiH se još čeka na konstituisanje novog saziva Doma naroda. Lideri SDA i HDZ-a najavili su da bi i to pitanje moglio biti riješeno već naredne sedmice. Do tada nema isplata iz budžeta, a ranije su najavljeni i protesti, zbog neusvajanja najvažnijeg dokumenta. Što se tiče predsjedavajućeg Savjeta ministara, prvi koraka ka formiranju novog saziva biće tek nakon što bude održana sjednica Predsjedništva na kojoj bi bio predložen kandidat SNSD-a.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић