Ponovo u igri Aprilski paket

Čović i Izetbegović sa Palmerom o reformi Izbornog zakona BiH

  • 04.07.2021. 19:16

Reforma Izbornog zakona mogla bi da bude još jedan kamen spoticanja BiH. Da se ovo pitanje što prije riješi, danas su pokušali da ubrzaju predstavnici međuanrodne zajednice. 

Prvo sa liderima vladajućih stranaka u FBiH - ali na kraju, bez konkrentih zaključaka. Bakir Izetbegović ponovo je pokušao da progura staru priču o "Aprilskom paketu". 

"SNSD nije spreman na indirektni izbor. Odustali su od tog elementa aprilskog paketa i to znači problem. Traži se asimetrija u izboru članova Predsjedništva BiH. Nema spremnosti u SDA, ali ni spremnosti da se ide na asimetriju u drugim strankama", rekao je lider SDA, Bakir Izetbegović.

Neki aprili odavno su prošli, pa tako i mogućnost da BiH ima rotirajućeg predsjednika, poruka je SNSD-a.

"Meni je najblaže rečeno bezobrazno je da nas SDA vraća 15 godina unazad i da pominje aprilski paket koji je propao prije 15 godina. Ni aprili nisu što su bili u Bosni i Hercegovini. I SDA nikako da iskorači iz prošlosti i da prihvati strukture realnog života u Bosni i Hercegovini", rekao je Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH.

Zato se najveća bošnjačka partija oslanja na opoziciju iz Republike Srpske. Dok SNSD, barem danas, na razgovore niko nije zvao, pozivnicu su dobili SDS i PDP. Za sto sa predstavnicima međunarodne zajednice, ali i ostalim partijama iz FBiH, sjeli  su Branislav Borenović i Mirko Šarović. Opozicionari iz Srpske su za direktan izbor člana Predsjedništva iz Republike Srpske, a da se na indirektan način biraju druga dva člana.

Dok se na pozive za jedinstvene stavove iz Republike Srpske često ogluše, zajedničke tačke brzo nađu sa partijama iz drugog entiteta.

"Mi ne možemo glasati ni o čemu dok to ne vidimo kao rješenje. Danas ovdje nema rješenje kako su nas uvjerili predstavnici međunarodne zajednice. Što se nas tiče u SBB-u, a to dijele i lideri drugih stranaka, nema ruku na veresiju", kaže lider SBB-a Fahrudin Radončić.

Pokušaj stranaca da riješe probleme u BiH, najviše nade, čini se,  ulio je HDZ-u BiH. 

"Ja sam danas imao vrlo produktivne razgovore sa predstavnicima međunarodnih institucija. Vrlo pozitivni. Nismo razgovarali o detaljima aposlutno. Ali smo vrlo jasno prepoznali put u kojem možemo vrlo brzo ili u veoma kratkom vremenskom roku doći do rješenja izbornog zakonodavstva koji smo definisali u sporazumu u Mostaru, prošle godine", kaže Dragan Čović. 

Sutra će zasijedati i Interresorna grupa u Parlamentu BiH,  koja pokušava da se dogovori oko izmjene Zakona. U tome, zbog komplikacija u drugom entitetu, barem za sada nikako ne uspijevaju.