Predsjednik HDZ

Čović: HDZ se zalaže za decentralizovanu BiH

11:04, 06.12.2019.
Izvor: Srna
Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović rekao je u Zagrebu da se ova politička partija zalaže za decentralizovanu BiH.

Čović je istakao da je BiH jedino moguća kao zemlja tri ravnopravna konstitutivna naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba, u kojoj se garantuju ljudska i građanska prava prema najvišim međunarodnim standardima, saopšteno je danas iz HDZ.

"To su naše vrijednosti za koje se zalažemo u BiH", istakao je Čović juče u Zagrebu na konferenciji "Demohrišćanske vrijednosti u politici i društvu".

On je rekao da bez korekcija nepravednog izbornog zakona nije moguće izgradnja društva zasnovanog na uzajamnom priznanju, solidarnosti i zaštiti ustavnih prava konstitutivnih naroda.

Taj zakon, ovakav kakav je, diskriminiše manjine u izbornom procesu i hrvatskom narodu uskraćuje pravo na demokratski izbor svojih legitimnih predstavnika u Predsjedništvo BiH i Dom naroda, istakao je Čović.

Govoreći o smjeru i zalaganju HDZ BiH, on je istakao da se stranka zalaže za decentralizovanu zemlju socijalne pravde, jednakih i standardizovanih kolektivnih prava naroda i pojedinačnih prava građana.

"Nažalost ona danas takva nije", rekao je Čović, te istakao neobjašnjive nedemohrišćanske, gotovo iracionalne nasrtaje na ideje pluralizma, federalizma i društveno-političke ravnopravnosti.

Razumijevanje i praštanje do pomirenja, smatra Čović, jeste put nadilaženja suprotstavljenosti i napetosti među narodima i u BiH, i ujedno evropski put.

On je istakao da je cilj djelovanja HDZ BiH osiguranje hrvatskog postojanja u BiH i očuvanje integriteta hrvatske nacije i narodnog bića u zajedničkoj zemlji triju suverenih, ravnopravnih i konstitutivnih naroda.