Lider HDZ-a BiH

Čović: HDZ i SNSD nisu kočničari formiranja vlasti na nivou BiH

  • 30.10.2019. 14:53

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović rekao je danas novinarima u Sarajevu da HDZ i SNSD ne koče, niti blokiraju uspostavljanje vlasti u BiH, kako im se to nerijetko spočitava.

"Istina je da razgovaram sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, ali mi nikada nismo radili ništa zajedno protiv bilo koga. Takođe, mi bez SNSD-a nećemo u vlast, jer je riječ o pobjedničkoj partiji, koja se zalaže za legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda", naglasio je tokom druženja sa novinarima Čović, koji je i lider HDZ-a BiH.

On nije želio da kaže ko u BiH blokira uspostavljanje Savjeta ministara, ali je ponovio da bi taj organ trebalo da bude formiran što prije, i to bez ikakvih političkih uslovljavanja.

Čović je konstatovao da vlast u BiH funkcioniše u ograničenom kapacitetu, precizirajući da institucije u Republici Srpskoj rade normalno, kao i u nekim kantonima i lokalnim zajednicama, ali da su problem stara Vlada Federacije BiH /FBiH/ i nova skupštinska većina u Parlamentu FBiH, kao i Savjet ministara koji radi u tehničkom mandatu i tako koči redovan rad parlamenta BiH.

"Savjet ministara ne bi smio da radi na ovaj način. Treba nam novi saziv, pa da i parlament počne da radi", poručio je Čović.

Što se tiče Godišnjeg nacionalnog programa /ANP/, on je rekao da je to smišljena politička igra i izmišljena kategorija, koja ne smije da bude uslov za formiranje Savjeta ministara.

Čović je ocijenio da se izmišljaju i prave problemi u vezi sa ovim pitanjem, te da NATO, koliko god bio fleksibilan, sigurno neće dati BiH zeleno svjetlo.

Reagujući na presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u vezi sa izborima u Mostaru, on je rekao da u potpunosti podržava odluke i stavove Hrvatskog narodnog sabora /HNS/, kao i da Mostar ne smije biti podijeljen grad.

On je podsjetio da je BiH izgubila sve presude u Strazburu, te istakao da za izmjene Izbornog zakona BiH i ispunjavanje roka koji je za izbore u Mostaru dao Evropski sud ima vremena, ako dođe do političkog kompromisa, prvenstveno na relaciji HDZ-SDA.

Čović je za 7. novembar najavio sastanak delegacija HDZ-a BiH i SDA, a za 14. novembar sjednicu Kolegijuma Doma naroda na koju želi da pozove i članove Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Šefika DŽaferovića, a nakon toga bi ovim stranačkim razgovorima trebalo da se priključi i SNSD.

On smatra da BiH treba da iskoristi naredno šestomjesečno predsjedavanje Hrvatske EU, ali da do tada mora imati formiranu i funkcionalnu vlast.

"Što se tiče predsjedavanja Hrvatske, to je izuzetna šansa za BiH. Hrvatska može dati doprinos i bilo bi neodgovorno da BiH ne iskoristi to. Jedini uslov da otvorimo pregovarački proces jeste formiranje vlasti", rekao je Čović.

Čović je izrazio optimizam da će se u Briselu u maju, ipak, govoriti o BiH, zajedno u paketu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, u konketstu pretprijemnih pregovora sa EU.

On je u ime HDZ-a odbacio sve spekulacije da je ova stranka imala dominantan politički uticaj na rad mostarskog "Aluminija" i odbacio odgovornost za krah ove kompanije.

Što se tiče nedavnog sastanka sa ministrom inostranih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, Čović kaže da je to bio privatni susret i radni ručak na kojem je razgovarano o stanju u BiH i u regionu. 
 

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.