Diplomatsko-konzularna mreža

Ćorić: Ambasadore staviti u funkciju razvoja

  • 13.12.2018. 09:12

Odluka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o smjenama kadra u ambasadama i konzulatima poslednja je šansa da se diplomatija BiH vrati u okvire koji će biti od koristi za sva tri konstitutivna naroda i građane oba entiteta, izjavio je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljko Ćorić.

On naglašava potrebu da se diplomatsko-konzularna mreža prioritetno stavi u funkciju ekonomskog napretka i razvoja. 

"Takozvana ekonomska diplomatija, zajedno sa odgovornim nacionalnim ponašanjem, mora biti jedan od prioriteta budućeg rada naših predstavnika. Privlačenje stranih investicija, pomoć našim izvozno orijentisanim privrednicima i kompanijama, promocija ekonomskih potencijala Republike Srpske, sve su to zadaci koji bi trebalo da budu prvi na agendi srpskih ambasadora i konzula", navodi Ćorić u saopštenju. 

Prema njegovim riječima, na taj način korist od diplomatskog angažmana neće imati samo privilegovani, već svi građani Republike Srpske. 

"SNSD ima kadar koji može ostvariti ove zadatke i siguran sam da ćemo opravdati povjerenje koje nam je ukazano", istakao je Ćorić, koji je predsjednik Gradskog odbora SNSD u Bijeljini. 

On ocjenjuje da odluka Dodika, koji je i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, da na samom početku mandata izvrši korjenite promjene srpskog kadra u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH pokazuju njegov državnički kapacitet. 

Prema Ćorićevim riječima, dosadašnja praksa onih koji su u svijetu predstavljali Republiku Srpsku i BiH u najmanju ruku nije donosila korist za građane, a često je, nažalost, išla direktno na štetu i protiv interesa Srpske. 

"Sada, kada su odgovornost za vođenje spoljne politike preuzeli Dodik, kao srpski član Predsjedništva, i Željka Cvijanović, kao predsjednik Republike Srpske, to stanje će se promijeniti. To dokazuju i ove odluke", ocijenio je Ćorić. 

On smatra da je diplomatska pozicija Srpske najveću štetu pretrpjela upravo u prethodne četiri godine i to, nažalost, od srpskog kadra. 

"Paradoksalno, pozicija Srpske u svijetu koju su pokušali urušavati mnogi, od Harisa Silajdžića do Svena Alkalaja, najviše napada pretrpjela je u prethodne četiri godine kada je na čelu MIP-a bio PDP, odnosno Igor Crnadak", navodi Ćorić. 

Umjesto da su poziciju ministra inostranih poslova iskoristili za poboljšanje međunarodnog imidža Republike Srpske, Crnadak, Branislav Borenović i ostali imenovani iz PDP-a i SDS-a su, ocjenjuje Ćorić "putovali po svjetskim forumima i blatili institucije Republike Srpske". 

"Jedino što su oni iskoristili je da pozapošljavaju i udome armiju vlastitih poslušnika bez ikakvih referenci i kriterija. Građani Srpske su prozreli takvo ponašanje i adekvatno ga kaznili na izborima", navodi Ćorić.