Funkcioner HDZ-a

Čolak: Ucjene nikome ne donose dobro

  • 26.10.2020.09:28

Funkcioner HDZ-a Bariša Čolak kaže da su za formiranje nove vlade Federacije BiH potrebni partneri i naglašava da najveći problem predstavljaju političke ucjene.

"Između HNS-a s jedne strane i SDA s druge je bilo dogovoreno da se ide u reorganizaciju samih ministarstava, imajući u vidu činjenicu da su dva ministarstva neustavna i taj proces je bio krenuo. Nažalost, nisam siguran da se previše odmaklo u tom pravcu", rekao je Čolak za "Nezavisne novine".

Govoreći o mogućnosti da nakon lokalnih izbora krenu dogovori o izmjenama Izbornog zakona, Čolak je naveo da se iz ove perspektive čini mnogo realnije da će to dočekati narednu godinu.

On naglašava da je problem u vezi sa Izbornim zakonom to što prije svega bošnjačka politika, prvenstveno oličena u SDA, nastoji da zamijeni teze u onom drugom dijelu koji podrazumijeva predstavljanje naroda.

"Po njima je u redu ako neko pripada jednom narodu i, bez obzira na to, izabere ga drugi narod. To je van pameti. Takav izbor nije legitiman, pa na kraju krajeva, ako pogledamo naš ustav, to nije ni legalno", rekao je Čolak, koji je i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Istakao je da je to minimum ispod kojeg Hrvati ne mogu ići kada je riječ o domovima naroda i izboru za članove Predsjedništva BiH.

"Šta će nam tri člana Predsjedništva ako oni neće odražavati većinsku volju svakog od tri naroda?", pita Čolak.