Čolak: Potrebno sistemski mijenjati neke stvari

  • 25.06.2020. 11:50

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda parlamenta BiH Bariša Čolak rekao je da je u Prijedlogu zakona o prestanku mandata Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, koji je dobio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije, previše stvari kojima se ništa ne rješava i koje nije moguće uklopiti u ovakav pravni sistem, navodeći da su potrebne sistemske promjene.

"Previše je stvari koje nije moguće uklopiti u ovakav pravni sistem, bez obzira na to šta mislimo o radu VSTS-a. Smjenjivati kompletan VSTS na ovaj način nije dobro. Izvještaj o radu sa razlogom nije prihvaćen. Mi na ovakav način ne možemo rješavati stvari. Ne znam kako je nekome palo na pamet da se na ovakav način predlaže smjena cijelog VSTS-a. Mislim da moramo ići na to da mijenjamo Zakon o VSTS-u", izjavio je Čolak Srni.

On je ukazao da su i datumi koji su stavljeni u prijedlog davno prošli.

Prema njegovim riječima, VSTS je zamišljen kao regulatorni organ na nivou BiH koji ima ovlaštenja ne samo za nivo BiH, već i cijelu cijelu BiH kada je riječ o sudijama i tužiocima, a zakon je precizirao kako prestaje mandat pojedinom članu ili članovima VSTS-a.

"Sistemski treba mijenjati neke stvari, jer mijenjati osobu A osobom B, a u ovom slučaju se riječ o cijelom Savjetu, ništa se nije promijenilo. Nismo promijenili način izbora, nismo promijenili njihovu odgovornost, što je možda najvažnije. Njima je zadataka uspostavljanje profesionalnog pravosuđa", naglasio je Čolak.

On je konstatovao da se to ne može napraviti ako zakonom ne bude utvrđena njihova odgovornost.

"Nažalost, mi kao zakonodavno tijelo nemamo tu ulogu. Volio bih da je zakonodavac propisao takvu mogućnost i nadam se da ćemo vrlo brzo dobiti novi zakon o VSTS-u ili izmijenjeni zakon, kojim će se jasno pozicionirati svačija odgovornost, pa i VSTS-a", rekao je Čolak.

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sa četiri glasa protiv i dva glasa za dala je negativno mišljenje na Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH u sadašnjem sastavu.

Komisija je konstatovala da ovaj zakonski prijedlog nije usaglašen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)