Sarajevo

Članovi VSTS-a imenovali zamjenike glavnog tužioca

  • 16.10.2019. 19:17

Ni danas nije mirno u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu. Tokom današnje sjednice  na kojoj se odlučivalo o imenovanju nekoliko nosilaca pravosudnih funkcija, privrednik iz Velike Kladuše Nermin Alešević protestovao je ispred VSTS-a. 

Razlog je izbor sudije Huseina Mušića za predsjednika Opštinskog suda u Velikoj Kladuši. Donio je i forografije koje je polijepio na pano. Informacije   da se radi na rušenju VSTS-a koje je u javnost iznijela zamjenik predsjendika VSTS-a Ružica Jukić, a koje je i Milan Tegeltija predsjendik VSTSa potvrdio danas niko nije komentarisao.

O imenovanju zamjenika glavnog tužioca na koje se čekalo skoro tri godine VSTS oglasio se saopštenjem. 

Zamjenici Gordane Tadić, biće Diana Kajmaković i Milanko Kajganić. U igri je bilo 15 kandidata a od 2016 se radilo na izboru jer je konkurs više puta poništavan. 

Za Dianu Kajmaković, koja je iz reda bošnjačkog naroda, glasalo je šest od 11 prisutnih članova Savjeta, a za Kajganića, koji je iz reda srpskog naroda, glasalo je devet članova.Oni su imenovani na mandat od šest godina. Na dužnost će stupiti 1. novembra. Bilo je danas i povlačenja prijava.

Monika Mijić povukla je prijavu za kandidaturu za sudiju Ustavnog suda Federacije BiH.Monika Mijić na taj potez odlučila kako je rekla zbog zaštite integriteta VSTS-a jer je utvrđeno je Mijić u sukobu interesa jer je ujedno i član VSTS-a. 

O integritetu VSTS-a danima se već priča, tačnije o navodima prvih ljudi ove institucije da se radi na rušenju VSTS-a. Da li se i o ovome govorilo na sjednici nije poznato jer izjava za medije nakon sjednice nije bilo. 

Potpredsjednica VSTS-a Ružica Jukić prije nekoliko dana optužila je pojedine strane ambasade da će izvesti narod na proteste na kojima će VSTS biti okarakterisan kao glavni krivac za stanje u pravosuđu, a nakon čega će Visoki predstavnik Valentin Incko smijeniti članove VSTS, primjenom bonskih ovlašćenja. 

U plan rušenja je smjestila i izvjestioca EU Rajnharda Pribea čiji bi negativan izvještaj o pravosuđu BiH navodno bio okidač za ovu zavjeru. Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija je dodao da su i do njega stigla slična saznanja „iz ozbiljnih međunarodnih krugova“. Požalio se i na SDA, koja je u svojoj deklaraciji upravo VSTS označila kao problem. 

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.