Brisel

Članovi Predsjedništva BiH sa Hanom i Tuskom

  • 30.01.2019. 07:36

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi ove institucije Željko Komšić i Šefik Džaferović danas, drugog dana posjete Briselu, razgovaraće sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom, a potom i sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom.

 Članovi Predsjedništva BiH juče su razgovarali sa potpredsjednikom Evropske komisije Federikom Mogerini, koja je podržala evropski putu BiH, ali i ukazala da vlasti u BiH treba da hitno traže rješenja za aktuelna pitanja, uključujući i formiranje vlasti na svim nivoima. 

Predsjedavajući Dodik izjavio je juče Srni da je na sastanku istaknuta važnost formiranja vlasti u BiH, kao i da evropski put ne treba dovoditi u vezu sa NATO integracijama. 

Dodik je ocijenio da je sastanak bio dobar i istakao da su razmijenjena mišljenja o aktuelnim pitanjima, te da je dominirala predaja odgovora na Upitnik što BiH da isporuči EU da bi mogla da uđe u procedure donošenja mišljenja i odluka o kandidatskom statusu, za šta su svi u BiH zainteresovani. 

On je rekao da aktuelni saziv Evropske komisije ima mandat do 1. novembra i ocijenio da je to realan okvir u kojem se može očekivati odluka o kandidatskom statusu BiH. 

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da tokom sastanka sa Mogerinijevom nije bilo riječi o NATO integracijama. 

"Nije bilo riječi o tome, već o Godišnjem akcionom planu kao preduslovu da se imenuje predsjedavajući Savjeta ministara i da se ide sa formiranjem tog tijela, ali od Evropske komisije to nije postavljano kao pitanje, bar u ovom trenutku i u kapacitetu u kojem smo razgovrali sa Mogerinijevom", rekao je Komšić novinarima u Briselu. 

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović istakao je da je Mogerinijeva poslala jasnu poruku da je zapadni Balkan u vrhu prioriteta EU. 

"Ne govori se o proširenju EU kada je riječ o zapadnom Balkan, jer mi već jesmo u EU, već se govori o članstvu u institucijama EU", kaže on. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik juče se u Briselu sastao i sa bivšim visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom, kojeg je upoznao o situaciji u BiH, te podsjetio da je BiH posvećena evropskim integracijama. 

Ovo je prva posjeta članova Predsjedništva BiH inostranstvu od novembra kada je ovaj saziv inaugurisan.