CIK BiH

Članovi komisije tvrde da su izloženi prijetnjama

  • 17.10.2018. 19:11

SNSD i Milorad Dodik nisu prekršili izbornu šutnju, navodi se u odluci Centralne izborne komisije, koja je odbila prigovor Saveza za pobjedu. Iz tog političkog bloka žalili su se CIK-u, tvdeći da je Dodik u intevju za Sputnjik, 7.oktobra, pozivao da se glasa za njega.

CIK je odbio žalbu uz obrazloženje da stranke ne mogu uticati na odluku medija kada će objaviti neku informaciju. Članovi Centralne izborne komisije na današjoj sjednici su otkrili i zabrinjavajuće detalje o svemu što, kako kažu, proživljavaju ovih dana. Poručuju da prolaze pravi pakao, a strahuju i za bezbjednost članova svojih porodica. Sve zbog priče o propustima u izbornom procesu, koja je navode u CIK plasirana bez ijednog argumenta, odgvornost im se kažu pokušala nametnuti i prije izbora i poručuju da CIK odluke donosi na osnovu dokaza, a ne na osnovu populistickih izjava nekopetetnih pojedinaca. 

U javnosti je već mjesecima, a ovih dana pojačano, prisutna nezapamćena propaganda koja ima za cilj dezinformisanje javnosti, zastrašivanje institucija koje provode zakone, rušenje ugleda domaćih institucija i međunarodnih organizacija pa i ugrožavanje fizičke sigurnosti članova Centralne izborne komisije BiH. Propagandu vode pojedini mediji, pojedini politički subjekti i pojedini članovi akademske zajednice, iznoseći paušalne i neodgovorne ocjene koje nisu u skladu ni sa kakvim standardima i kodeksima ponašanja," saopšteno je iz CIK-a BiH.. 

O prijetnjama je naviše govorila Irena Hadžiabdić, koja kaže da preživljava pravu golgotu i da su ona i njene kolege izložene neprekidnim napadima, s ciljem rušenja ugleda te institucije, ali kaže i da SIPA konstatno dolazi i postavlja brojna pitanja.

Hadziabdićeva je najavila da će zaštitu prava tražiti na sudu i poručuje da joj brojne prijetnje stižu putem mejl adrese. CIK je odlučio da i od bezbjednosnih agencija zatraži da se uključi u cijelu priču, jer su napadi prevršili svaku mjeru. Bez obzira na brojne pritiske kojima su izloženi, kažu da nastavljuj da rade. Očekuju da će verifikove rezultate objaviti do 07. novembra. 

"Jutros je počelo brojanje, prethodno su verifikovani svi glasački listići, odnosno paketi, pristigli iz inostranstva, jutros je počelo brojanje tih listića, i u roku od nekoliko dana očekujemo da se i oni pridruže  ovim rezulatatima, kada ćemo utvrditi rezultate, objaviti, i očekujemo dalju proceduru," rekao je Branko Petrić,   predsjednik Centralne izborne komsije BiH.

CIK je odbacio zahtjeve za ponovno prebrojavanje glasova na pojedinim biračkim mjestima, ocjenivši ih preuranjenim. Ranije su obrazložili i navode o velikom broju nevažećih listića, poručujući da je većina  poništenih listića bilo prazno, a ne nepravilno popunjeno.  Nakon današnje sjednice su još jednom pozvali sve da dokaze o eventulanom kršenju zakona dostave nadležnim institucijama, a ne da šire dezinformacije bez argumenata.  
 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.