Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH

Cikotić u posjeti Unsko-sanskom kantonu: Ima plan za migrantsku krizu

  • 11.08.2020. 19:11

Vlastima Unsko-sanskog kantona stiglo je još jedno obećanje sa nivoa zajedničkih institucija u vezi migrantske krize. Od Selme Cikotića, ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, stiže uvjeravanje da ima plan za kvalitetnije upravljanje migrantskom krizom.

Potrebno je kadrovski ojačati granični pojas u dijelu gdje migranti najčešće ulaze, rekao je Cikotić i objasnio da bi podrška tome trebalo da stigne od evropskih i domaćih institucija. To se do sada već čulo a kada je riječ o novom planu i mjerama, njihovi detalji su ostali nejasni. 

"Taj plan sadrži sedam prioriteta, 21 mjeru i 116 aktivnosti. Mi smo dogovorili određene mehanizme neposrednije, konkretnije koordinacije i saradnje između kantonalnih i gradskih institucija koje se bave ovim pitanjima sa institucijama na nivou BiH", rekao je Selmo Cikotić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH.

Efekti tog plana mogli bi da budu vidljivi za nekoliko sedmica i mjeseci. Šta za tako kratko vrijeme može da se uradi, a nije moglo za proteklih nekoliko godina koliko teret migrantske krize lomi kičmu Unsko- sanskom kantonu, pitanje je koje ostalo bez odgovora. Konstatovano je da ne podnose svi jednako teret krize i da sve institucije ne učestvuju jednako u smanjenju njenih posljedica. Samo neka rade svoj posao i konačno krenu da riješe ovaj haos, poruka je kantonalnih i gradskih vlasti. 

Pod hitno, čulo se, potrebno je povećati nivo bezbjednosti stanovnika. 

Da su migranti prije svega veliki bezbjednosni problem poručuju danas i iz MUP-a USK. Kažu da skoro 80 odsto krivičnih djela na njihovom terenu počine upravo migranti. 

Konstatno pristižu, ovdje nema dovoljno kapaciteta za njihov smještaj i neminovno je da dolazi do ugrožavanja bezbjednosti, kažu u policiji. 

"Među krivičnim djelima imamo najteža krivična djela, kao što su ubistvo, pokušaj ubistva, nanošenje teških tjelesnih povreda, razbojništva i preko 600 incidentnih situacja u kojima je policija morala intervenisati", istakao je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK. 

Prema posljednjim informacijama, na području USK trenutno ima oko 7.200 migranata. Tri i po hiljade ih je u objektima namjenjenima za njihov smještaj dok su ostali na ulicama. Kamp u srpskom selu Lipa zamišljen kao rješenje problema postaoje samo mjesto usputnog boravka i odmora migranata koji svakodnevno bježe iz tog kampa odakle kreću u nove pokušaje u ilegalnog prelaska granice.