WIKILEAKS

Cikotić se zalagao za NATO integracije i centralizaciju BiH

  • 18.06.2020. 12:05

U nastavku vam donosimo prevode zapisnika bivšeg američkog ambasadora u BiH Čarlsa Ingliša, u kojem su napisani njegovi izvještaji i očekivanja od tadašnjeg ministra odbrane BiH Selma Cikotića, koji je najnoviji prijedlog SDA za ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH.

TRAŽIMO PROŠIRENJE PREKOMORSKIH OBAVEZA 

Cikotić je snažnan zagovornik za povećanje bošnjačkih razmještanja u prekomorskim mirovnim operacijama. Prema njegovom uputstvu nedavno je Ministarstvo odbrane sastavilo sveobuhvatan izvještaj o predloženim misijama u inostranstvu za 2008. U taj plan bilo je uključeno kontinuirano raspoređivanje bosanskohercegovačkog voda za uklanjanje eksplozivnih naprava u Iraku, koji od tada podržava "Operaciju Iračke Slobode" od 2005. godine. Plan je, takođe, sadržavao zahtjev američke vlade da Bosna rasporedi pješadiju čete ( bilo gdje od 50-150 vojnika) sredinom 2008. godine radi bezbjednosti sa fiksnim lokacijama u Iraku. 

Politika proširenih razmještanja ostaje fluidna i povećanje doprinosa Bosne posebno u iračkoj misiji nije nužnost. Naišli smo na otpor bošnjačkog člana tročlanog Predsjedništva Harisa Silajdžića u nastavku uvođenja voda za uklanjanje eksplozivnih naprava u 2007. godini, ali nakon Silajdžićevog putovanja u Irak, koje je za tročlano predsjedništvo Bosne u maju 2007. organizovala i finansirala američka vlada, njegova zabrinutost oko razmještanja te jedinice se smanjila. 

Cikotić nam je u više navrata rekao da bi i on volio da raspoređuje snage za podršku NATO operacijama u Avganistanu, i on bi mogao da spomene tu mogućnost u Vašingtonu. 

USPJEH REFORME OBRANE 

Reforma odbrane bila je jedna od najuspješnijih priča u postdejtonskoj Bosni. Proces koji predvode SAD uspješno je spojio dva entitetska Ministarstva odbrane i stvorili su zajedničke oružane snage iz tri ranije zaraćene armije. I vanjski i unutrašnji posmatrači su pohvalili stvaranje ujedinjenih, multietničkih oružanih snaga i jedinstveno Ministarstvo odbrane, nudeći ubedljive dokaze da se državne institucije potrebne za evroatlantske integracije mogu stvoriti i održati.  2007. godine Ministarstvo odbrane i oružane snage, pod rukovodstvo Cikotića i načelnik Zajedničke komande oružanih snaga BiH Sifet Podžić, ponovo su ojačale proces reforme odbrane koji je zastao u posljednjoj polovini 2006. godine, dok je Bosna bila preokupirana nacionalnim izborima. 

Najznačajnije, do 1. decembra, njih dvojica uspostavili su novu strukturu oružanih snaga Bosne i Hercegovine.