CIK želi "finansijsku nezavisnost"

  • 11.07.2020. 19:03

Centralna izborna komisija iniciraće dopune Izbornog zakona, da bi, kako kažu, obezbijedili finansijsku nezavisnost tog tijela. Odluku su, tvrde, donijeli kako bi spriječili da se ubuduće dešava da dva mjeseca nakon raspisivanja izbora, nema sredstava za njihovo sprovođenje.

"Imajući u vidu da za organizovanje i provođenje izbora mora biti zaduženo nezavisno tijelo, kome će sredstva za provođenje izbora biti obezbjeđena u zakonskim rokovima, Centralna izborna komisija BiH inicira dopune Izbornog zakona BiH u skladu sa kojima bi sredstva za provođenje izbora bila obezbjeđena u zakonom predviđenim rokovima, a koje u isto vrijeme nude alternativni način prevazilaženja problema obezbjeđivanja sredstava, ukoliko ista iz nekih razloga nisu obezbjeđena u zakonskom roku", kažu iz CIK-a.

CIK BiH je sve samo ne nezavisna jer u njoj sjede kadrovi SDA, SDS I PDP, kažu u SNSD. Poslanik u PDPS, Sanja Vulić poručuje da se radi o još jednom očajničkom potezu komisije koja nema argumente za odgađanje izbora. 

"Ovdje se samo radi o lošem rejtingu političkih partija koje u CIKu zastupaju gospodin Arnautović, Kalaba i Vanja Bjelica-Prutina. Njihov izuzetnog loš rejting ih tjera, odnosno njihovih političkih partija koje zastupaju u CIKu ih tjera da stalno traže neke izgovore zašto treba da odgodimo izbore da bi oni kao nešto porasli u očima građana i zato stalno iznose laži i neargumentovane izgovore zašto odgađaju izbore", kazala je Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u PS BiH.

CIK treba da bude i politički i finansijski nezavisna, poručuje lider DNS. Ono što je problem, kaže Nenad Nešić je to što ona to politički nikako nije. 

"Finansijski nezavisna već jeste a politički nikad nije ni bila. Vjerujem da ako smo po mnogo čemu mimo demokratskog svijeta da ćemo poznati postati i po tome što nećemo održati izbore kad je i vrijeme", izjavio je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

Iza odluka CIKa krije se nešto mnogo veće, siguran je predsjednik Ujedinjene Srpske. Cilj je, smatra Nenad Stevandić, da Bošnjaci, uz pomoć SDS I PDP, čiji kadrovi sjede u CIKu, dobiju Mostar i Srebrenicu. 

"To se slaže sa izjavama Šarovića da će staviti svog kandidata, da neće podržati svog kandidata  i da je to taj dio kompromisa da CIK koalicija, odnosno SDS I PDP njima pomognu oko Mostara i Srebrenice, a da dobiju mogućnost da budu neka neformalna vlast na nivou BiH", kaže Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Pitanje je i šta bi finansijka nezavisnost, kako su je nazvali u CIKu značila, kažu u vladajućoj koaliciji u Srpskoj. Pitaju se ko bi i iz kojih izvora finansirao sprovođenje izbora. Izborni proces, je podsjećaju, regularno sproveden i 2012, kada, kao i ove godine, budžet BiH nije usvojen na vrijeme. Tada je novac obezbijeđen izaranžmana  privremenog finansiranja.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?