Dodik: Budžet će biti usvojen

CIK upozorava: Ako se ne usvoji budžet, nema izbora

  • 06.07.2020. 19:05

Budžet zajedničkih institucija BiH sutra će se naći na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Iz Centralne izborne komisije BiH ponovo stiže upozorenje – ukoliko se ne usvoji budžet, neće biti izbora 15. novembra. 

Parlament BiH će usvojiti budžet, poručuje to srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Ne treba vršiti nikakav pritisak na Parlament, kaže Dodik i dodaje da će SNSD podržati predloženi budžet, ukoliko ne bude dramatičnih zahtjeva. 

"Budžet će usvojiti Parlament. Ne treba vršiti nikakav pritisak oko toga. Mislim da to ima svoju proceduru. Mi smo dali svoju saglasnost na nivou Savjeta ministara putem naših ministara i u okviru Predsjedništva da taj prijedlog ide. Ukoliko ne bude nekih dramatičnih zahtjeva, da se to mijenja, kombinuje, nešto drugo, ovaj prijedlog budžeta koji je otišao iz Predsjedništva, mi ćemo podržati", kaže Dodik.

Nedopustivo je i nedemokratski bilo kakvo dalje odgađanje izbora – poručuje i predsjednik Parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović. Lokalni izbori treba da budu održani u skladu sa zakonom, kaže Čubrilović. Da će budžet biti usvojen, očekuje i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić. 

"S obzirom da je budžet proslijeđen po hitnoj proceduri Predstavničkom domu i Domu naroda, već koliko sutra će biti završena procedura u Domu naroda, ukoliko bude proslijeđena u Predstavničkom domu. Ukoliko bude proslijeđeno Domu naroda, mi ćemo ispoštovati proceduru. Stav SNSD-a je da treba podržati budžet, kako ne bismo ugrozili termin održavanja lokalnih izbora", rekao je Špirić. 

Predsjedništvo BiH uputilo je prijedlog da se usvajanje budžeta razmatra po hitnoj proceduri, dok je lider HDZ-a BiH Dragan Čović najavio da će Prijedlog budžeta biti razmatran u redovnoj proceduri, što bi moglo da odgodi usvajanje. Predsjedništvo BiH je na vanrednoj sjednici usvojilo budžet za 2020. godinu u iznosu od 1,8 milijardi maraka. Od tog iznosa, za izbore je predviđeno 4,2 miliona maraka.