Sarajevo

CIK traži novo ovlaštenje: Ne žele da ovjeravaju stranke čije ime "uznemirava birače"

  • 11.09.2020. 19:04

Centralnoj izbornoj komisiji BiH treba dati ovlaštenja da ne ovjeri političku stranku pod imenom koje "uznemirava birače", to stoji na listi preporuka koju je CIK poslala u Parlamentarnu skupštinu u okviru Izvještaja o provođenju zakona iz nadležnosti CIK-a za 2019.

Međutim, tamo ne stoji i pojašnjenje preporuke, u smislu koje to ime uznemirava birače ili na osnovu čega bi baš CIK trebalo da odlučuje o tome. Nepovjerenje prema takvom zahtjevu imaju srpski zvaničnici. Prvo su članovi CIK-a izabrani na nelegitiman način, a sada s traženjem ovakvih ovlaštenja nastavljaju da se obračunavaju s nepodobnim srpskim i hrvatskim političkim partijama, s onima koje imaju jako uporište u srpskom i hrvatskom biračkom tijelu, kaže zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica.

"Pošto se upravo radi o probosanskom CIK-u, oni to tako percipiraju. Reuf Bajrović je rekao "demografska i demokratsko preuzimanje CIK-a biće usmjereno isključivo prema Srbima i Hrvatima", mi to naravno ne prihvatamo i to je ono što smo govorili da je ovaj CIK nelegalno, nelegitimno izabran i još im omogućavati takva ovlaštenja, jasno je to da je samo u pravcu centralizacije BiH, disciplinovanja nekih nepodobnih političkih partija", rekao je Srđan Mazalica, zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Da je ovo veoma opasna namjera, tvrdi i delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Dušanka Majkić kaže, to bi značilo da, ako CIK tako ocijeni, svakoj političkoj partiji može da zabrani rad, a s obzirom na njihov sastav, kako Majkićka kaže, poznato je kako bi ocjenjivali.

"Ta preporuka omogućava da ovakva CIK, prema čijim članovima vlada izuzetno nepovjerenje, znajući kako su oni izabrani, kako su došli na te pozicije, da oni sankcionišu prema vlastitom nahođenju političke partije koje im nisu po volji", istakla je Dušanka Majkić, delegat SNSD-a u Domu naroda PS BiH.

Ipak, Dušanka Majkić je sigurna da ova preporuka neće proći, odnosno, da neće dobiti podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH. Podsjećamo, kako je početkom godine za ATV pričao i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, SDS i PDP su ponovo izdali interese Republike Srpske, podržavajući odluku o prestanku mandata članovima CIK-a i izboru novih članova, koju je predložio Dragan Mektić. Nije Dodika čudilo ni što su se te dvije stranke ponovo udružile sa SDA, jer su, kako je tada rekao, spremni na sve i sa svakim. Ovim potezom su, poručio je srpski član Predsjedništva, prekršili i zaključke Narodne skupštine.   

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.