SNSD nije uzrok zastoja u održavanju lokalnih izbora

CIK direktno vezana za političke parije, prekršen niz zakona

  • 27.05.2020. 19:14

SNSD nije uzrok zastoja u održavanju lokalnih izbora. Spremni smo i ako bi oni bili održani sutra. Jasan je to danas opet odgovor lidera stranke Milorada Dodika na odluku CIK-a da se lokalne vlasti u BiH ove godine umjesto 4. oktobra, biraju 15. novembra.

Dodik ponavlja da je srž problema nelegitimno izabrana Centralna izborna komisija.

"Ukoliko ta Centralna izborna komisija ostane, onda to pretenduje da izbori budu nelegalni i u tom pogledu, naravno, mi smo veoma dobro razumjeli, da izbori sa stanovišta naše političke odluke trebaju biti održani, mi ćemo podržati sve aktivnosti u Savjetu ministara za odobravanje sredstava da se lokalni izbori održe. Čim ta odluka dođe u SM od ovlaštenih predlagača, naši članovi SM će to podržati, ali je jasno da očigledno nema saglasnosti", kaže Dodik.

Pomjeranje izbora za više od mjesec dana, osudili su i pojedini delegati u Domu naroda PS BiH, nakon sjednice Ustavnopravne komisije tog tijela. Sredoje Nović u svemu vidi veliku lakrdiju, jer je, poručuje, CIK vezana za političke partije, što nikako ne bi smjelo da bude. To je, kaže, samo još jedan primjer nepoštovanja zakonskih i ustavnih principa u BiH.

"U CIK-u treba da sjede najiskusniji i najbolji pravnici koji izuzetno dobro poznaju cjelokupan postupak i da procjenjuju da li mogu prolongirati izborni proces ili ne. Moraju imati razloge koji bi bili jasni svim građanima, zašto se nešto prolongira, osim ako to nisu politički ili neki drugi razlozi", rekao je Nović.

Upitne su sve odluke ovako izabrane Centralne izborne komisije, smatra delegat u klubu Hrvata, Bariša Čolak. Zakon je, kaže, prekršen i u procesu biranja članova komisije, ali i u donošenju odluke o pomijeranju izbora.

"Tu je povrijeđeno niz Zazakonskih propisa. Šta je sa onima koji su se prijavili ili su se htjeli prijaviti na raspisani konkurs, gdje je njihovo pravo. Uopšte nije moguće pomjerati izbore koji nisu niti održani", rekao je Nović.

Cik je krajem prošle sedmice odlučila da se izbori pomjere za čak 42 dana, zbog, kako su tada naveli, problema sa finansiranjem procesa. U SNSD su još tada poručili da bi bi se novac mogao pronaći i da bi  podržali finansiranje izbora i iz aranžmana privremenog finansiranja. Juče su Ustavnom sudu BiH i zvanično predali apelaciju za ocjenu Ustavnosti i zakonitosti odluke CIK-a.