CIK: Čekaju se odgovori iz još devet opština/gradova

  • 27.04.2020. 14:03

Centralna izborna komisija (CIK) BiH saopštila je danas da još nije dobila podatke od devet gradova/opština u vezi sa pripremama za održavanje lokalnih izbora ove godine, odnosno o broju odborničkih mandata, kao i podatke o broju garantovanih mandata za pripadnike nacionalnih manjina.

Iz CIK-a su precizirali da je riječ o Kozarskoj Dubici, Sanskom Mostu, Oštroj Luci, Tešnju, Gračanici, Živinicama, Zvorniku, Zenici i Ravnom, te su podsjetili da je rok za ovu dostavu bio 15. aprila, a da im je urgencija dostavljena 23. aprila.

CIK je podsjetio i da je još 6. aprila od svih gradskih/opštinskih skupština u BiH tražio da, u skladu sa Izbornim zakonom BiH i s ciljem blagovremenog pribavljanja podataka neophodnih za održavanje lokalnih izbora ove godine, do 15. aprila dostave potrebne informacije, pri čemu je naglasio da navedeni podaci moraju biti u skladu s brojem koji je utvrđen statutom grada/opštine.

U saopštenju je navedeno i da se broj pripadnika nacionalnih manjina koji se neposredno biraju u opštinske i gradske skupštine usklađuje statutom opštine, odnosno grada, pri čemu se pripadnicima svih nacionalnih manjina, koji u ukupnom broju stanovništva te izborne jedinice, prema posljednjem popisu stanovništva, učestvuju sa više od tri odsto, garantuje najmanje jedno mjesto.

Тагови: