Dokumentacija će biti dostavljena Tužilaštvu

CIK BiH: Sumnja u falsifikovanje potpisa i zloupotrebu ličnih dokumenata

12:16, 14.09.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Centralna izborna komisija /CIK/ BiH saopštila je danas će kompletnu informaciju o mogućem počinjenju krivičnog djela u postupku registracije birača izvan BiH sa pratećom dokumentacijom dostaviti nadležnom tužilaštvu.

U saopštenju se navodi da je CIK BiH 13. avgusta donio odluku kojom je odbijen upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH za 9.136 birača, jer nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi usljed nedostatka dokaza o identitetu, državljanstvu, prebivalištu, nečitkoj prijavi ili veći broj prijava sadrži identičnu adresu u inostranstvu. 

Istog dana CIK je o tome obavijestio javnost i kontinuirano u svim svojima obraćanjima ukazuje na osnovanu sumnju da su u procesu registracije birača izvan BiH falsifikovani potpisi i zloupotrebljavani lični dokumenti. 

"Ponovo pozivamo birače da provjere status svoje registraciji na veb stranici CIK-a BiH pod linkom `Da li ste registrovani`, u opštinskom centru za birački spisak ili da nazovu CIK BiH na broj 033/251-331 ili 033/251-332", navodi se saopštenju. 

Iz CIK-a ističu da su ih do sada o mogućem počinjenju krivičnog dijela, osim birača, informisale pojedine policijske uprave i pojedine opštinske/gradske izborne komisije, a riječ je o oko 150 slučajeva. 

Većina tih informacije odnosi se na opštine Veliku Kladušu, Modriču i Orašje. 

Obaveza CIK-a jeste da omogući glasačko pravo svim biračima, tako da će svi koje je neko bez njihovog znanja i volje registrovao da glasaju poštom moći to da obave u opštini prebivališta u BiH na biračkom mjestu namijenjenom za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima. 

Iz CIK-a ističu da je obaveza ove institucije i da spriječi zloupotrebu glasačkog paketa koji je otpremljen poštom. 

Mehanizam zaštite koji je primijenio CIK BiH jeste slanje glasačkih paketa putem preporučene pošte tako da se može preuzeti samo lično, a drugi rezervni mehanizam jeste da ukoliko ipak stigne glasački paket izvan BiH na ime birača koji je prijavio zloupotebu, neće biti brojan.