Odbili da upišu 9.136 birača

CIK BiH otkrio moguće malverzacije u glasanju iz inostranstva putem pošte

  • 17.09.2018. 19:10

Građani Bosne i Hercegovine koji će glasati iz inostranstva putem pošte, treba što prije da provjere svoj status, apeluju iz Centralne izborne komisije, jer sumnjaju na falsifikovanje potpisa i zloupotrebu ličnih podataka. Odbili su da u izvod iz Centralnog biračkog spiska upišu 9.136 birača, zato što nisu ispunjeni zakonski uslovi. 

Dvije adrese sa istim ličnim podacima, nepostojanje dokaza o državljanstvu ili prebivalištu najčešće su uočene nepravilnosti.

"Javljaju nam se pojedinačni birači i informišu nas da je neko mimo njihove volje, mimo njihovog znanja, registrovao da glasaju putem pošte. Takođe nam dostavljaju opštinske, odnosno gradske izborne komisije, i određene policijske uprave", kaže Maksida Pirić, portparol CIK BiH.

Od 150 žalbi nadležnih organa, najviše stiže iz Velike Kladuše, Modriče i Orašja. Osim što su o tome obavijestili javnost, CIK će informaciju proslijediti tužilaštvu. Žalbe dobija i koalicija “Pod lupom”. U Bosni i Hercegovini registrovano je 77 hiljada birača koji će glasati iz inostranstva što je, kažu, znatno više u odnosu na ranije godine. 

Malverzacije se, poručuju, lako mogu preduprijediti.

"Broj jedan jeste da provjere na zvaničnoj stranici izbori.ba, ukucavanjem svojih ličnih podataka, jer se dešava, imamo jako puno prijava, da su oni birači, koji su registrovani da glasaju iz inostranstva, iako oni glasaju, prijavljeni su u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini", kaže Ilija Trninić, koalicija “Pod lupom”.

Organizacije koje se bave praćenjem izbora, predlažu CIK-u da spiskovi birača u kojima su uočene nepravilnosti budu javni. Otkako je izbora u BiH, postoje problemi i malverzacije sa glasanjem u odsustvu, poručuje predsjednik Republike Srpske. Zato, kaže Milorad Dodik, rezultati kasne i do mjesec dana.

"Nakon toliko vremena treba odustati od te vrste glasanja, i treba to uraditi kao u svim drugim zemljama. Omogućiti samo oni koji su toga dana tu, žele da glasaju u zemlji, mogu da glasaju. A ove malverzacije sa odsustvom apsolutno su nepotrebne", rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS. 

Iz Centralne izborne komisije poručuju da postoji nekoliko opcija i da će svako moći da iskoristi svoje biračko pravo. Moći će se glasati u opštini prebivališta na nepotvrđenim glasačkim listićima. Glasački materijal otpremljen je preporučeno, tako da će građani van BiH moći samo lično da ga preuzmu.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.