Tvrdnje američkog stručnjaka

CIA sakrila izvještaj o stradanju Srba u Podrinju

08:59, 05.11.2018.
Izvor: B92
Thumbnail
Američki stručnjak za radikalni islam i terorizam izjavio da je Saudijska Arabija uticala na SAD kako bi "nestao" dokument o masakru nad Srbima kod Srebrenice.

Analitičar Robert Spenser je u intervjuu "Večernjim novostima", komentarišući nedavno otkriće tog lista o ulozi američkih obavještajaca u skrivanju izvještaja o zločinima nad Srbima u Podrinju, kazao da vlasti Saudijske Arabije imaju ogroman uticaj na državni aparat u Vašingtonu.

Tako je, tvrdi on, i došlo do toga da CIA 90-ih godina sakrije pravu istinu o događanjima u BiH. 

Spenser je iznio mišljenje da je moguće da SAD promjene politiku prema BiH, ali "samo u slučaju zaokreta u odnosima Amerike i Saudijske Arabije". 

On je ocijenio da je nekadašnji američki predsjednik Bil Klinton "donieo katastrofalnu odluku da sarađuje sa muslimanima tokom građanskog rata na Balkanu". "Ovom odlukom on je omogućio uspostavljanje džihadističkog uporišta, a sve pod plaštom demokratije i prava na samoopredjeljenje. Nije teško zaključiti da je predsjednik Klinton pri donošenju ove odluke bio pod uticajem Saudijske Arabije", naveo je Spenser. 

On je na pitanje "da li bi BiH mogla da opstane kao demokratska i multinacionalna država, uprkos rastućem uticaju nekih bliskoistočnih država" odgovorio: "Ne". "Šerijat je nespojiv sa demokratijom. Na kraju, Bosna će morati da se opredijeli za jedno ili drugo", kazao je Spenser.