Sirija ima veći BDP od BiH

CIA o BiH: Loša ekonomija, pad nataliteta i glavna ruta za prevoz heroina

12:48, 29.10.2018.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Centralna obavještajna agencija (CIA) ažurirala je podatke o Bosni i Hercegovini na svojoj stranici Factbook. Ponovo su istakli problem nezaposlenosti, slabe ekonomije i negativne stope nataliteta. Također, i dalje stoji da je BiH "raj za prijevoz droga".

Prema novim podacima, u bh. gradovima živi 48,2 odsto populacije, dok je u Sarajevu 343.000 stanovnika. Najnaseljenija područja su na sjeveru i u centralnim područjima zemlje.

Broj umrlih i dalje je veći od broja rođenih i zbog toga BiH je na 211. mjestu. Sve zemlje regije, osim Slovenije, nalaze se ispred BiH. 

Kada je riječ o ekonomskim podacima, prema BDP-u za prošlu godinu nalazimo se na 112. mjestu i u društvu smo s Laosom, Hondurasom, Senegalom i Trindadom i Tobagom. Sirija ima veći BDP od naše zemlje. Inflacija potrošačkih cijena je veća za 1,3 posto, dok je povećan i iznos zaduženja građana u komercijalnim bankama. Imamo 1,3 miliona radno sposobnih stanovnika, ali je stopa nezaposlenosti 20,5 posto. Ta stopa je mnogo veća kada je riječ o nezaposlenosti mladih te smo još uvijek na "tronu".

U izvještaju se i ove godine navodi kako smo i dalje jedna od glavnih tranzitnih ruta za prijevoz heroina u Zapadnu Evropu te da smo i dalje izuzetno osjetljiva zemlja kada je riječ o pranju novca zbog neregulisane ekonomije bazirane na kešu, slabom pravosuđu i korupciji.

Kada je riječ o međunarodnim sporovima, CIA ističe kako imamo neriješeno pitanje granice sa Srbijom na rijeci Drini.