Ponuda milion evra

Češka nudi pomoć BiH u rješavanju migrantske krize

  • 21.07.2018. 19:12

Češka namjerava da Bosni i Hercegovini pošalje milion evra pomoći u borbi protiv migrantske krize. Odluku je već donijelo tamošnje Ministarstvo unutrašnjih poslova i čeka se odobrenje premijera.

Mediji prenose da bi novac bio iskorišćen za nabavku termokamera, dvogleda, dronova i druge opreme neophopdne za efikasniji rad policije u obezbjeđenju granice. Valjalo bi da se granica bolje obezbjedi ali nadležni se dosad nisu pokazali, kažu u Bosanskom Petrovcu, opštini koja je određena kao nova lokacija za smještaj izbjeglica. Načelnik sumnja da će bilo kakva donacija smanjiti najezdu migranata. 

"Ko zna gdje bi te pare otišle, modeli uzimanja tih para su vrlo razvijeni u BiH od '95. godine. Znate gdje su pare od pomoći otišle, u čije ruke. U to ja ništa ne vjerujem", kaže Zlatko Hujić, načelnik opštine Bosanski Petrovac.

Načelnik Hujić i danas ponavlja da Bosanski Petrovac neće prihvatiti odluku da se na lokalitetu Medeno polje, nekoliko kilometara od centra grada, uspostavi migrantski centar. Sve će to reći i ministru bezbjednosti BiH koji će u ponedjeljak doći u obilazak. 

Dragan Mektić danas nije odgovarao na pozive i poruke. Oglasio se, zato, Igor Crnadak. Odgovarajući na novinarska pitanja, kaže da nije čuo da Češka želi da pomogne Bosni i Hercegovini. Šef diplomatije šalje i diplomatsku poruku. 

"Mislim da je najvažnije da to pitanje ne bude, ili što manje bude naše unutrašnje političko pitanje i pitanje gdje se pokušavaju ostvariti neki unutrašnji poeni, nego je to pitanje na kom treba da radimo zajedno", kaže Crnadak.

Radi se zajednički i to na smještanju migranata u srpska sela, poručuju to iz Odbora za očuvanje srpske imovine u Federaciji BiH. Za njih je odluka o smještanju izbjeglica u Medeno polje - etničko čišćenje. 

"Mislim da bilo kakvo naseljavanje migranata iz azijskih zemalja, afroazijskih zemalja na srpsku zemlju u Federaciji zasigurno bi značio još jedan pokušaj etničkog čišćenja, ne može se drugačije okarakterisati nego etničko čišćenje, rastjerivanje i ono malo Srba što je ostalo u Federaciji", upozorava predstavnik Odbora za očuvanje srpske imovine u Federaciji BiH Đorđe Radanović.

Šta se uradilo, kakvi su planovi i realne mogućnosti, gdje smjestiti migrante kojih je sve više? Na sva ova pitanja odgovore traže posebno u Unsko-sanskom kantonu gdje je, trenutno, najveći broj migranata, prema posljednjim podacima MUP-a, oko četiri hiljade. Tamošnje vlasti poslale su brojne poruke ministru bezbjednosti i nadležnim institucijama u Sarajevu pa možda konkretnije odgovore dobiju u ponedjeljak kada će Dragan Mektić u Veliku Kladušu i Bosanski Petrovac da se lično uvjeri kakvo je stanje na terenu.