Cerić: Nikada nismo izdali islam u BiH čistom krvlju mučenika

  • 16.02.2020. 13:59

Mustafa Cerić, bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH prisustvovao je obilježavanje godišnjice Islamske revolucije i pomenu za ubijenog iranskog generala Kasema Sulejmanija.

Cerić, je "čestitao Bosni i Hercegovini" godišnjicu pobjede Islamske revolucije te dodao: "Mi kao bosanski narod dugujemo Iranu i onima koji su nam pomogli u teškim uslovima.

Osvrćući se na ulogu Islamske Republike Iran u BiH, Ćerić je naglasio: "Uloga Vrhovnog vođe islamske revolucije, u pomaganju bosanskom narodu se ne može zaboraviti.

Bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice nastavio je dalje govor rekavši:

"Nikada nismo izdali islam u BiH čistom krvlju mučenika. Nadam se da će iransko-bosansko drvo prijateljstva svakim danom postajati sve zelenije", rekao je.

Govornici na ovom skupu pričali su o formiraju Islamske republike sa ajatolahom na čelu, te o ubijenom generalu Kasemu Sujelmaniju.

Ko je bio Sulejmani?

Hrvatski novinar i ratni izvještač Hasan Haidar Diab tvrdi da je ubijeni iranski general bio u BiH 1993. i 1994. godine, odnosno tokom ratnih sukoba krajem prošlog vijeka.

Američki Kongres predložio je 9. januara rezoluciju kojom se odaje počast pripadnicima oružanih snaga i obavještajne zajednice Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji su obavili misiju u kojoj je ubijen iranski general Kasem Sulejmani.

Rezolucija 466, međutim, otkrila je zastrašujuće detalje, između ostalog da je Sulejmani pripremao i terorističke napade u Bosni i Hercegovini.

Ovaj iranski general i vođa Kuds jedinica, elitnog dijela Iranske revolucionarne garde, podsjećamo, ubijen je 3. januara u Bagdadu kada je njegov automobil pogođen preciznim projektilom.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.