Već tri mjeseca

Centralna banka BiH ne odgovara na pitanja ATV-a

  • 23.02.2019. 19:14

Skoro tri mjeseca je prošlo otkad je ATV Centralnoj banci BiH poslala pitanja koja se tiču poslovanja te institucije. Niti jedan odgovor još nije stigao na našu adresu.

Ipak, u Centralnoj banci svaki put ekspresno objave reakciju na priloge ATV-a, u kojima iznosimo informacije koje dobijemo od dobro obaviještenih izvora. O svemu onom o čemu ATV izvještava, Uprava Centralne banke dobije priliku da se izjasni, i pošalje zvanične informacije. 

U više navrata su odbili da tako nešto i učine. U reakciji koju su poslali na naš poslednji prilog, o tome kako Cenrtalna banka u donošenju odluka zaobilazi institucije Republike Srpske, šturo navode da uprava Centralne banke sve radi u skladu sa zakonom.

"Centralna banka BiH posluje isključivo u skladu sa zakonom o Centralnoj banci BiH i svojim mandatom. Netačne su i tendeciozne tvrdnje da Centralna banka BiH radi bilo šta izvan tog okvira", stoji u saopštenju Centralne banke BiH. 

O tome da je Zakonom o slobodnom pristupu informacijama propisano i to da je svaka institucija obavezna da u zakonski predviđenom roku, dostavi odgovore na pitanja, ili barem obrazloži zašto odgovore ne može da pošalje, Centralna banka nije napisala ni riječi. Ipak, od našeg prvog upita prošlo je mnogo više vremena od predviđenog roka za odgovor. Nejasno je tako da li je za tu instituciju obavezna primjena svih zakona, ili samo onih koji njima odgovaraju. Centralna banka demantovala je i navode da posluje s gubicima, ali nije priložila dokaze da tako nešto nije tačno, pa bi, izgleda, javnst trebalo da im vjeruje na riječ.

"Centralna banka BiH nema nikakve gubitke u poslovanju, a pogotovo "ogromne gubitke". Centralna banka BiH je i u 2018. uredno održavala monetarnu stabilnost BiH. Pozitivni finansijski rezultat će biti javno objavljen odmah po okončanju procesa vanjske revizije", saopštili su iz Centralne banke BiH.

Ni te informacije, međutim, Centralna banka nije ATV-u dostavila u zakonski predviđenom roku, nego tek kao dio rekaicje na naš prilog. U svakom slučaju, i u pripremi priloga, ATV se oslonila na izvještaje koji jesu objavljeni, a onaj koji se odnsi na prvu polovinu prethodne godine, ne ide na ruku Centralnoj banci, jer prikazuje gubitak od čak 3,4 miliona maraka. Prvi put u istorji poslovanja te institucije.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)