Novi skandali u CB

Centralna banka BiH kupuje sumnjive nekretnine vrijedne više miliona maraka

  • 18.11.2019. 08:26

Nakon spornih rodbinsko-stranačkih zapošljavanja, sudskih tužbi zaposlenika protiv menadžmenta, milionskih poslova rekonstrukcije objekta dodijeljenih rodbini članova Upravnog vijeća, Centralna banka BiH kupuje i sumnjive višemilionske nekretnine. Ovaj put zemljište u sarajevskoj opštini Centar za izgradnju još jednog poslovnog objekta. A samo u Sarajevu posjeduje već dva.

Ako već, kako je prije koji mjesec dana tvrdio, "nije znao" da je posao rekonstrukcije objekta Centralne banke u Mostaru, vrijedan milion i po maraka, dodijeljen firmi u vlasništvu brata članice Upravnog odbora Ankice Kolobarić, guverner Senad Softić sada sigurno "zna" za šta troši narodne milione. Valjda lokacija u centralnom gradskom jezgru, u ulici Maršala Tita ne zadovoljava njegove probirljive prohtjeve. Ili je možda, uz objekat kojih stotinu metara dalje - u ulici Mehmeda Spahe, zgrada premala za sve "dinastijski" dobro uvezane novozaposlene! Ili je po srijedi nešto treće!?

Tek prohtjevni guverner odlučio je – da sagradi još jedan objekat. I to baš u najelitnijem sarajevskom parku Hastahana, kojim suvereno vlada opštinski načelnik Nedžad Ajnadžić. Odluku o kupovini zemljišta sredinom prošle godine, donio je petočlani Upravni odbor Banke, kojim guverner predsjedava. A danas, na sjednici, odluku o prodaji trebalo bi da donese opštinsko vijeće pod Ajnadžićevom komandnom palicom.

"Spomenuta tačka biće razmatrana na sjednici Opštinskog vijeća zbog izgradnje poslovnog javnog sadržaja. Centralna banka zahtijeva kupovinu na zemljištu Hastahana. Načelnik opštine Nedžad Ajnadžić podržava odluku o prodaji smatrajući da je ovoj važnoj državnoj instituciji, mjesto na području ove lokalne zajednice", odgovaraju iz opštine Centar – Sarajevo.

Kupoprodajni ugovor između "važne" državne institucije, na čijem čelu je pulen SDA, "zahtjevni" Softić i "važne" sarajevske opštine kojom rukovodi SDA-ov načelnik Ajnadžić, vrijedan je enormnih 4,7 miliona maraka. Prema dokumentaciji u našem posjedu, riječ je o 2.290 metara kvadratnih površine, na istoj parceli, ali različito vrednovane.

"Iznos od 4,764.228 konvertibilnih maraka kupac Centralna banka BiH dužna je platiti na depozitni račun za prikupljanje javnih prihoda općine Centar Sarajevo, prije zaključenja ugovora o kupoprodaji", navodi se u predloženoj Odluci opštinskog vijeća o kupoprodaji.

A uz uplatu "prije zaključenja ugovora", sa istog, narodnog, računa kasnije biće, opštini isplaćena za sada još neizračunata vrijednost rente, građevinska dozvola, urbanistička saglasnost za objekat sa dvije podzemne garaže, prizemljem i tri sprata. Pa onda građevinski radovi. I dok Sarajlije negoduju zbog svojevrsnog urbicida i naprasnog prilagođavanja urbanističkog plana parka, željama "zahtijevnog" guvernera, bez odgovora ostaje pitanje koliko će narodnih miliona zbirno, biti potrošeno za izgradnju objekta!? I da li je ova preskupa "investicija" rezultat stvarne potrebe ili prohtijeva u Centralnoj banci koja svoje jedinice ima još u Banjaluci, Mostaru, Palama, Brčkom?

Guverner na pozive RTRS-a ne odgovara. Ni članovi Upravnog odbora – smijenjeni srpski, ili još aktuelni bošnjački i hrvatski! Krnja uprava Banke i njen rad predmet su sporenja jedino u Predsjedništvu BiH.

"Gospodin Džaferović osporava da se popuni Upravni odbor Centralne banke i time onemogućava da Srbi i Republika Srpska imaju svoje predstavnike. To je loša poruka, veoma loša poruka. Preostala tri člana Upravnog odbora odlučuju sada o poslovima Centralne banke u kojem više nema Srba i to je neprihvatljivo", izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Na inicijativu srpskog člana Predsjedništvo BiH razriješilo je članove odbora iz Republike Srpske – Ljubišu Vladušića i Trivu Marinkovića. Vladušića zbog pravosnažne presude za nanošenje tjelesnih povreda, što ga prema zakonu i onemogućava da bude u upravnim organima institucija BiH, a Marinkovića jer je po zanimanju mašinski inženjer, a akti jasni - članovi odbora moraju biti strukovno kompatibilni sa osnovnim poslovima banke.

Razriješeni su tužbe pisali. Prvostepeno sudsko vijeće im tužbe prvobitno prihvatilo, no apelaciono ih je konačno odbacilo. I pored toga, Šefik Džaferović – već mjesecima štiti krnju upravu Banke. Da li možda čeka da mu stranačke kolege i puleni nesmetano potpišu sramni višemilionski ugovor o kupoprodaji zemljišta!?

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)