Iako ima Odjeljenje za pravne poslove

Centralna banka BiH advokata platila 21.000 KM da bi kaznila svog radnika

  • 12.11.2019. 09:48

Centralna banka Bosne i Hercegovine i pored Odjeljenja za pravne poslove, Disciplinske komisije i Odjeljenja za ljudske resurse, te više od 15 pravnika, angažovala je advokata za vođenje jednog disciplinskog postupka, koji je plaćen više od 21.000 KM.

"Pored toliko pravnika angažovati advokata, najblaže rečeno je bezobrazluk. I da je do suda došao taj postupak upitno je da li treba angažovati advokata ili pravnu pomoć ili u krajnjem slučaju treba angažovati Pravobranilaštvo BiH. Imamo apsurdnu situaciju da poslodavac, pored Odjeljena za pravne poslove i blizu 20 pravnika, od kojih neki imaju i položen pravosudni ispit, angažuje advokata da dokazuje da je taj radnik prekršio pravila", ispričao je izvor "Nezavisnih" iz Centralne banke BiH.

U samoj Centralnoj banci BiH u prethodnih nekoliko dana nisu željeli odgovarati na konkretno postavljena pitanja u vezi s vođenjem disciplinskog postupka i uslugama advokata.

"U Centralnoj banci BiH disciplinski postupci se mogu voditi protiv službenika za povredu službene dužnosti nastale u radu i u vezi s radom, a u skladu s internim propisima. Ovakvih postupaka je bilo i biće u slučajevima povrede službene dužnosti, te činjenica da li CB BiH vodi disciplinski postupak protiv nekog svog službenika nema značaja za javnost niti je od bilo kakvog značaja sa stanovišta države, ekonomije, monetarne politike ili finansija", odgovorili su "Nezavisnim" u Centralnoj banci BiH na konkretno postavljena pitanje o tome koliko su koštale usluge advokata i zašto je on angažovan pored Disciplinske komisije.

Kada je riječ o uslugama advokata, Centralna banka BiH, ukupno sa PDV-om platila je 21.052,56 KM, a zanimljivo je da je advokat svoje usluge naplaćivao i po sekundama. U fakturi koja je u posjedu "Nezavisnih" vidi se da je davanje savjeta i mišljenja iz radnog prava u trajanju 19 sati 38 minuta i 33 sekunde koštalo 5.303,64 KM, dok je za zastupanje na ročištima, koja su trajala 26 sati, naplaćeno 7.020 KM. Sastav činjenično obrazloženih podnesaka u postupku, za šta je prema tvrdnjama advokata potrošen 21 sat, plaćen je 5.670 KM.

"Ovo je prvi put da jedan poslodavac angažuje čitav advokatski tim protiv radnika u institucijama BiH. Na koji način su advokati angažovani, kako i koliko su bili plaćeni za to, treba da pitate Senada Softića, guvernera CB BiH. Kontaktirao sam prijatelje koji rade u drugim državnim institucijama i koga god sam pitao i gdje god sam provjerio, takav slučaj je nezamisliv i kao takav nezabilježen u institucijama BiH", rekao je za "Nezavisne" Sanjin Sinanović, predsjednik Sindikata u CB BiH i službenik protiv kojeg se vodio disciplinski postupak.

On kaže da su protiv njega disciplinski postupci namješteni u cilju odmazde jer Sindikat zahtijeva zakonitost i poštivanje Zakona o radu te da ima informacije da će već u četvrtak biti proglašen krivim po još jednom disciplinskom postupku jer na tome insistira guverner.

Inače, Sinanović je u probleme sa disciplinskim postupcima zapao kada je ukazao na "namještanje" konkursa u Centralnoj banci BiH.

U nekoliko nezvaničnih razgovora sa zaposlenima u Centralnoj banci BiH, banjalučkim novinama je rečeno je da nije bilo nijednog razloga za angažovanje advokata u disciplinskim postupcima, te da je Disciplinska komisija Centralne banke BiH mogla i morala svoj posao završiti sama.