Zamjenik predsjedavajućeg Kluba SNSD-a

Bursać: Usvajanje budžeta - izraz racionalnog poimanja političke stvarnosti

  • 18.12.2019. 16:34

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać ocijenila je da današnje usvajanje budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu u parlamentu BiH predstavlja izraz racionalnog poimanja političke stvarnosti.

Ona je napomenula da se na implementaciju izbornih rezultata čeka već godinu dana, te da su se imenovanjem Zorana Telgeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara i njegovim potvrđivanjem u Predstavničkom domu stekli uslovi da se na nivou zajedničkih institucija počne ubrzano raditi.

"Smatramo da su se stekli uslovi da se na nivou zajedničkih institucija počne ubrzano raditi kako bismo građanima Republike Srpske, ali i BiH, poslali adekvatnu poruku i prenijeli opredjeljenje da želimo svako na svom nivou raditi na poboljšanju kvaliteta života", rekla je Bursaćeva.

Ona je istakla da se SNSD odvijek zalaže da se Savjet ministara formira na bazi postignutih rezultata.

"Nesporna je činjenica da je DNS zastupljen u Predstavničkom domu. Mi smo ispoštovali prijedlog koji je nosio predstavnik te stranke u Predstavničkom domu. Što se nas tiče, prijedlog je u zvaničnoj proceduri, sačekaćemo odluke svih organa, i u krajnjoj liniji odluku Tegeltije, koju će on uputiti Predstavničkom domu na usvajanje", dodala je Bursaćeva.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas u Sarajevu u oba čitanja Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu, u iznosu oko 1,8 milijardi KM.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2019. godini iznose 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine, a servisiranje spoljnog duga BiH iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu.

Da bi zakon o budžetu BiH za 2019. godinu bio konačno usvojen, potrebno je da ga podrži i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.