Šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH

Bursać: Struka treba da predlaže rješenja

  • 11.03.2020. 16:38

Šef Kluba poslanika SNSD-a Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da današnja rasprava u ovom domu neće riješiti probleme u pravosuđu BiH i da struka treba da ponudi rješenje za ovaj treći stub vlasti.

"Što se krivo stvori, vrijeme ne ispravi, stara je maksima. Nažalost, pravosudni sistem koji djeluje unutar BiH u dobroj mjeri nijev zasnovan na Ustavu. Zasnovan je na pokušaju uspostavljanja vladavine prava dikratorskim metodama, nametanjem zakona, vršenjem pritiska da se određene institucije uspostave", rekla je Bursaćeva u Sarajevu.

Bursaćeva kaže da je problematično to što je izmještena potpuna odgovornost u sama ta pravosudna tijela.

"Naš Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) je samostalan, ne polaže račune nikome", konstatovala je Bursaćeva i istakla da takvo stanje traje od 2002. godine, odnosno prvih nametanja i uspostavljanja ovakvog načina izbora i članova VSTS, sudija i tužilaca.

Bursaćeva smatra da se ove stvari u vezi sa pravosuđem preduzimaju zbog pokretanja određenih postupaka i ističe da ni današnja sjednica Predstavničkog doma BiH, niti zakonski prijedlog koji je usvojen na prošloj neće riješiti situaciju.

"Sve ovo što se pokušava predstavlja rad poprijeko... Neke polumjere neće dovesti do rezultata", rekla je ona.

Bursaćeva kaže da diskusije kolega koje su bile proteklom sazivu Savjetu ministara, posebno iz SDA pokazuju da se odjedanput pojavila "briga" za stanje pravosuđa, mada u proteklih pet godina nisu uradili ništa.

"To se ne rješava na ovaj način. Јedini način jeste da se vratimo u institucije, prije svega u ministarstva pravde Republike Srpske, Federacije BiH, na nivou BiH, Pravosudnu komisija Brčko distrikta i da se pripremi prijedlog zakona koji će se naći u ovom domu", poručila je Bursaćeva.

Ona je konstatovala da se troši puno energije, da je palo puno teških riječi i potpuno neprimjerenih, te da one idu u pravcu neprimjerenog političkog progona u kojima političko djelovanje izabranih predstavnika bude razlog za hapšenje.

Bursaćeva je podsjetila da se devet godina pokušavalo na prijedlog SNSD-a urediti stanje u pravosuđu, ali da se nailazilo na opstrukcije iz FBiH, te da se sada odjedanput sve predstavlja kao hitno.

"Devet godina se ništa nije poduzelo i niko nije ozbiljno htio ni da o tome razgovara", navela je ona.

Na pitanje ko opstruiše usvajanje revidirane strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina, ona je odgovorila da to čine predstavnici SDA u Savjetu ministara BiH.

Bursaćeva je kazala da je za rješavanje pitanja reforme pravosuđa Republika Srpska dostavila svoj prijedlog još 2015. godine, da je to verifikovano i da ne vidi šta je bilo sporno drugoj strani.

Ona kaže da je predloženo da postoje dva VSTS-a, te da je Republici Srpskoj sporan cio "hibrid od pravosuđa", koji je protivustavan, pa ga treba vrati u ustavne okvire.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм