Bursać: Ponašanje SDA vodi u novu blokadu

  • 07.04.2021.07:37

Predsjedavajuća Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać ocijenila je da SDA nema nijedan razlog da blokira popunjavanje pozicije ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara, jer je jasno da ta funkcija pripada kadru iz Republike Srpske, ali da će, ako se upute u te vode, to dodatno zakomplikovati odnose i političku situaciju u BiH, a krivci će biti isključivo oni.

Ona je upozorila da blokade bez razloga mogu samo pogoršati odnose u BiH.

"Ta pozicija pripada nekome iz reda ostalih iz Republike Srpske. I to je jasno. Imali smo već na djelu razna uslovljavanja u proteklom periodu i to nas je dovelo u stanje nefunkcionalnosti. Ko god ima namjeru da blokira, neka se smatra odgovornim za dodatnu nefunkcionalnost institucija", istakla je Bursaćeva za "Glas Srpske".

Prema njenim riječima, kada se priča o blokadi, ne može se pričati samo o jednoj instituciji.

"Očito da su iz SDA u javnost izašli sa stavovima koji nisu prije toga ničim izazvani, te pokazuju svoju namjeru uslovljavanja. Mi nemamo namjeru da prihvatamo uslovljavanja", poručila je Bursaćeva.

Komentarišući stavove SDA, ona je navela da su u ovoj stranci rekli da ne prihvataju određeno ime, a to ime se još nije zvanično ni pojavilo.

Bursaćeva kaže da taj prijedlog treba da bude iz SNSD-a i stranaka koje su uz njega, navodeći da očekuje prihvatanje bez uslovljavanja.

Komentarišući to što se često povlači paralela da će kadru iz Republike Srpske pripasti Lučićeva fotelja ako Senad Bratić /SDA/ bude vraćen na mjesto potpredsjednika Narodne skupštine Srpske, ona je napomenula da tu nema paralele jer je riječ o različitim nivoima vlasti.

"SDA nije učestvovala u formiranju Vlade Republike Srpske, niti je dio većine u Narodnoj skupštini, a SNSD učestvuje u formiranju Savjeta ministara. Prema tome, to se ne može porediti", smatra Bursaćeva.

Predstavnički dom je po zahtjevu predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije smijenio Miloša Lučića sa pozicije ministra za ljudska prava i izbjeglice jer je DNS, stranka čiji je član, raskinula partnerstvo sa SNSD-om i vladajućom koalicijom u Srpskoj. Tu odluku, kako bi stupila na snagu, treba sutra da potvrde i delegati Doma naroda.