Sarajevo ključa

Burne reakcije na pominjanje ideje "srpskog svijeta"

  • Извор: АТВ
  • 21.07.2021. 20:47

Sam pomen srpskog jedinstva u bilo kojem obliku u Sarajevu je izazvao lavinu reakcija. Najoštrija stiže od lidera SDA Bakira Izetbegovića. Kaže da je ideja ministra Aleksandra Vulina drugo ime za Veliku Srbiju.

"Očekujem od predsjednika Vučića da tu bude precizniji i da ne dopusti da se dešavaju takve stvari, da šuti dok se izgovaraju takve stvari. Nas to treba da osvijesti i radimo na tome da uvijek budemo snažni i oprezni, da nikada ne sopustimo slabost koja će ohrabriti agresiju", rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Srpski predsjednik poručuje da mu ne pada na pamet da ućutka Aleksandra Vulina, koji ima pravo da na svom stranačkom skupu šalje poruke koje smatra da treba. Srbija, kaže Aleksandar Vučić, ima svoje međunarodno priznate granice, a to je jedino što ga interesuje. 

"Neću da se izvinjavam nikome više nikada više. Oni to rade namjerno da bi govorili kako mi proizvodimo nestabilnost, jer suprotno Dejtonu svakoga dana govore o ukidanju republike Srpske, da ne pričam o pravima našeg naroda u drugim zemljama regiona i tasko dalje", kaže predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić. 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u potpunosti podržava ideju o stvaranju srpskog svijeta, koja nije usmjerena protiv bilo koga i jedini joj je cilj saradnja i očuvanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta. To su uradili mnogi narodi prije nas i niko nije pravio problem oko toga, a kada tu ideju iznesu Srbi odmah se diže galama i tenzija, kaže Dodik. 

"Pričom o agresiji na BiH, a gledajući u Srbiju, izmišljanjem etničkih čišćenja i genocida širom BiH, Bakir Izetbegović pokušava da povrati politički uticaj koji je SDA izgubila, i to igrajući na kartu žrtve i spoljnih neprijatelja Srbije i Hrvatske", kaže Dodik.

Vulin je pojasnio da je zadatak ove generacije političara stvaranje srpskog svijeta, kao jedinstvenog političkog prostora, ali potpuno mirno, bez opaljenog metka. Smatra da narod koji ima iskustvo Jasenovca, Oluje i martovskog pogroma, nema pravo da drugima prepusti svoju sudbinu.

Тагови: