Burna sjednica VSTS, Tegeltija ostaje predsjednik

  • 03.12.2020. 19:17

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, ostaje na toj funkciji. Na današnjoj, burnoj, sjednici pojedini članovi Savjeta tražili su da podnese ostavku zbog toga što smatraju da svojim istupima u javnosti narušava ugled institucije koju vodi.

Donesena su, na kraju, tri zaključka a jedan se tiče Tegeltijine ostavke. Zbog poljuljane saradnje sa međunarodnim institucijama, predsjednik Savjeta trebalo bi da razmotri tu mogućnost. Glasanje je na kraju bilo sedam "za" i sedam "protiv". Tegeltija – "za". 

"U situaciji neriješenog broja glasova odlučuje glas predsjednika Savjeta. To je prva stvar. Vidite i sami da sam glasao za sve ove zaključke jer smatram da su prva dva potpuno opravdana, a treći proizilazi iz većinskih diskusija na savjetu. I onda je potpuno prirodno da na osnovu takvih diskusija ja razmotrim podnošenje ostavke", rekao je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a. 

Usvojen je zaključak da VSTS konstatuje da se nezakonitim snimanjem i praćenjem nosilaca pravosudnih institucija onemogućava rad i donošenje odluka. Savjet zahtijeva od nadležnih organa, posebno tužilaštava, da promptno i efikasno djeluju na ovakva saznanja, u cilju zaštite pojedinaca i nezavisnosti pravosudnog sistema. Taj zaključak odnosi se na snimak koji se pojavio u javnosti u kome je, navodno, bivšoj članici Savjeta, Tegeltija obećao imenovanje njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija. Takve navode Tegeltija je odmah i demantovao tvrdeći da je riječ o montiranom snimku koji je rezultat njegovog nelegalnog i konstantnog praćenja i snimanja s ciljem montaže koja bi rezultirala njegovom smjenom. Još jedan današnji zaključak se direktno odnosi na tu priču. 

"VSTS se, u ovom trenutku, ne može izjasniti o odgovornosti predsjednika VSTS na osnovu, u medijima, objavljenog audio-sadržaja jer se, u ovom trenutku, ne može potvrditi njegova zakonitost i autentičnost", istakao je Tegeltija. 

Ovaj zaključak je usvojen sa devet glasova "za" i pet "protiv". Sjednici je prisustvovalo 14 od 15 članova Savjeta. Jedan je na bolovanju. Dvotrećinska većina je potrebna za ostavku. Danas je nije bilo. Devet članova je, tokom šestočasovne sjednice, tražilo od Tegeltije da podnese ostavku. Najglasnije u tome bile su Berina Alihodžić i Biljana Simeunović. 

Тагови:
  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина