Jovan Deretić

Budućnost BiH je u konfederalnom pridruživanju Srbiji

  • 07.12.2018. 19:55

Srpski istoričar Jovan Deretić izjavio je na večerašnjem predavanju u Bijeljini da je budućnost BiH u njenom konfederalnom pridruživanju Srbiji.

Deretić je održao predavanje "Tokovi srpske istorije" na Srpskoj kulturnoj večeri, koje je organizovao Savez opštinskih udruženja prognanih/protjeranih Srba Republike Srpske. 

Pomoćnik ministra za izbjegla i raseljena lica Srpske Radovan Grajić je na ovom skupu u Centru za kulturu "Semberija" govorio o zaštiti vlasništva i održivosti srpske imovine u Federaciji BiH, gdje su Srbi vlasnici 33 odsto zemlje. 

Kao koordinator projekta koji sprovodi Vlada Republike Srpske za zaštitu srpske imovine u FBiH, Grajić je ocijeno da je projekat posljedica dugogodišnjeg otimanja srpske imovine u Federaciji koji podržava i diskriminatorski zakon u tom entitetu. 

"Ovo je nacionalni program kojim srpska imovina, bilo gdje da se nalazi, treba da bude sačuvana i da je u funkciji srpskog naroda i njegovog interesa", rekao je Grajić novinarima i najavio da će uskoro biti publikovano najmanje 50 dokumentovanih primjera otimanja srpske imovine u FBiH. 

Prema njegovim riječima, ovaj problem morao je da bude uveden u institucije, jer nacionalni interes Srba ne mogu da zaštite oni sami niti nevladin sektor, nego može da ga štiti samo država preko svojih institucija. 

Grajić je naveo da samo u Srbiji sada živi 400 hiljaa Srba koji imaju svoju zemlju u FBiH, navodeći da je nakon rata na ovim prostorima povratak stanovništva u Federaciju svega šest do sedam odsto, a u Republiku Srpsku 67 odsto. 

Predsjednik Saveza opštinskih udruženja prognanih/protjeranih Srba Republike Srpske Ignjat Simić je u obraćanju novinarima pozvao Srbe na sabornost i solidarnost. 

"Složni, organizovani i sabrani, solidarni i naoružani znanjem, možemo se odbraniti od svakoga zla i od svake nevolje i nema cilja koji ne možemo dostići", poručio je Simić.  

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.