Broćeta: Uvesti izučavanje srpskog jezika u školama u Glamoču

  • 09.09.2020. 17:46

Srpski poslanici u Skupštini Livanjskog kantona u tražiće uvođenje srpskog jezika u škole u Glamoču, budući da je pravo na izučavanje maternjeg jezika zagarantovano Dejtonskim mirovnim sporazumom, rekao je Srni delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ Goran Broćeta.

- Ni 25 godina poslije rata Dejtonski mirovni sporazum se ne poštuje. Srpska djeca u Glamoču ne izučavaju maternji jezik. Krajnje je vrijeme da se shvati da su Srbi konstitutivan narod i da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum - naglašava Broćeta.

On je naglasio da će srpski poslanici u Skupštini Livanjskog kantona zatražiti i odgovor od kantonalnog ministra prosvjete, kulture i sporta zašto je srpskoj djeci u Glamoču uskraćeno pravo na izučavanje maternjeg jezika.

- Neizučavanje srpskoj jezika u Glamoču samo je jedan od niza problema sa kojima se suočavaju srpski povratnici, uz nezakonita i neustavna nacionalna obilježja, precrtavanje ćiriličnih naziva na tablama pored puta, nebrige o povratnicima i mnoge druge probleme - ukazuje Broćeta.

On je ponovio da je život Srba povratnika u FBiH veoma težak, te da su dovedeni do statističke greške.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм