Delegat iz reda Srba

Broćeta: Srbi dovedeni na rub egzistencije

  • 11.07.2019. 17:42

Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta rekao je Srni da je srpsko stanovništvo u Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu dovedeno na rub egzistencije i dodao da Srbi povratnici od Federacije i Livanjskog kantona pomoć dobijaju na kašikicu.

Broćeta je istakao da opštine Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo nisu dobile nijednu marku iz budžeta Federacije u okviru raspodjele pomoći nižim nivoima vlasti, kantonima i opštinama, ocjenjujući da to jasno pokazuje kolika je nebriga FBiH prema opštinama u kojima živi srpsko povratničko stanovništvo. 

Broćeta je rekao da da Srbi povratnici teško žive, a da su se vlasti u Federaciji i ovog puta oglušile, uprkos brojnim apelima za pomoć. 

On je upozorio da zbog nebrige FBiH srpsko stanovništvo razmišljanje šta dalje, jer se pomoć dobija na kašikicu. 

"Dovedeni smo u situaciju da razmišljanje šta i kuda dalje i da li uopšte možemo opstati i ostati na ovim prostorima uprkos našoj velikoj želji da opstanemo na vjekovnim ognjištima", naglasio je Broćeta. 

Prema njegovim riječima, Srbi povratnici jedinu pomoć dobijaju od Republike Srpske i Srbije i, ukoliko se ta pomoć ne pojača i ne nastavi u budućnosti, povratnici će biti prepušteni sami sebi da preživljavaju u jako teškim uslovima. 

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić izjavila je Srni da, kao načelnik najveće povratničke opštine u FBiH, izražava ogromno nezadovoljstvo kada je riječ o raspodjeli pomoći iz federalnog budžeta. 

Ona je navela da je opština Drvar u posljednjem periodu jedinu pomoć od Livanjskog kantona dobila putem odluke o raspodjeli novčanih sredstava zbog štete nastale usljed elementarnih nepogoda, te dodala da ni tom odlukom opštinske vlasti nisu zadovoljne. 

"Iz Federacije smo teškim mukama dobili potpisanu saglasnost za sanaciju Titove pećine, što jasno govori u kakvom su položaju povratničke opštine sa većinskim srpskim stanovništvom", istakla je Runićeva. 

Službene novine FBiH objavile su 5. jula odluku o raspodjeli sredstava iz budžeta FBiH za 2019. godinu gradovima i opštinama u iznosu od 1.200.000 KM na ime dodjele finansijske pomoći, te finansiranje projekata od značaja za razvoj gradova i opština. 

Prema drugoj objavljenoj odluci, kantonima je kao finansijska pomoć dodijeljeno 4.800.000 KM. 

Međutim, u toj raspodjeli novčane pomoći nisu se našle povratničke opštine Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo sa većinskim srpskim stanovništvom.

Тагови: