Broćeta: Riješiti pitanje uzurpacije srpske zemlje

  • 10.08.2020. 15:59

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta rekao je Srni da je na srpskoj zemlji u selu Lipa u Unsko-sanskom kantonu napravljen migrantski centar i da od posjete ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selme Cikotića tom kantonu očekuje da će biti pronađena konkretna rješenja za proces širenja migranata i uzurpaciju te srpske zemlje, kao i spriječen njihov prelazak u Livanjski kanton.

"Očekujem da će Cikotićeva posjeta konačno biti od nekog značaja i da će imati efekta, da neće biti protokolarna, kao što smo navikli, i da će BiH konačno naći odgovor kada je riječ o rješavanju migrantske krize i jednog od gorućih problema koji danas pritiska BiH, a pogotovo Unsko-sanski kanton i mjesta gdje su Srbi nekada živjeli", istakao je Broćeta.

On je napomenuo da su i ranije upozoravali da se uopšte ne vodi računa o bezbjednosti migrantskih centara i da su "ilegalni migranti slobodniji od domicilnog stanovništva", te da je njihov dolazak unio dodatni strah za malobrojnno srpsko stanovništvo.

"Migrantima je pušteno na volju da se šetaju slobodno kuda oni zamisle, ulaze u srpske posjede, napuštene kuće i provaljuju u njih. Tu traže alternative za prenoćište, iznose stvari. Sve to, ne samo da dodatno usporava povratak srpskog stanovništva u ove opštine, nego unosi strah među postojeće stanovništvo, koje još tu živi i daje im za pravo da ponovo razmišljaju o napuštanju svojih ognjišta", naglasio je Broćeta.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić izjavio je Srni da sutra počinje dvodnevnu posjetu Unsko-sanskom kantonu kako bi na licu mjesta sagledao situaciju u ovom dijelu BiH, koji je bremenit problemima sa migrantima.

Vlasti i stanovnici Unsko-sanskog kantona tvrde da su na udaru migranata i da vlasti na nivou BiH nisu ništa preduzele da bude riješen ovaj problem, te da najveće posljedice migrantske krize trpi upravo ovaj kanton.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)