Delegati u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH

Broćeta: Nećemo dozvoliti da SDP otme srpske pozicije

  • 14.10.2019. 09:26

Delegati u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH koji dolaze iz Kantona deset neće dozvoliti članovima SDP-a da zasjednu u ključne fotelje koje pripadaju srpskom narodu jer oni nisu istinski predstavnici i zaštitnici Srba u FBiH, a čisto sumnjam da će se, nakon posljednjeg fijaska, oni ikada odlučiti na taj korak, rekao je za Glas Srpske Goran Broćeta, delegat SNSD-a u Klubu Srba u Doma naroda u Parlamentu FBiH.

Klub Srba je konačno u potpunosti popunjen u ovom mandatu, a čine ga pet delegata iz kantona deset gdje je većinsko srpskog stanovništvo od kojih su četiri sa Srpske liste i jedan iz Srpske napredne stranke, te osam iz SDP-a, dva iz Liberalne stranke BiH i po jedan iz redova HDZ-a BiH i SDA.

Delegat SDP-a u Klubu Srba Igor Stojanović na sjednici Doma naroda početkom mjeseca podnio je inicijativu za konstituisanje Kluba Srba, ali to, na kraju, nije prošlo jer je određen broj delegata bojkotovao poziv za sjednicu Kluba.

"Nismo željeli otići na sjednicu. SDP je na ovaj način želio da na pokvaren način dođe do pozicije mjesta predsjednika Kluba Srba i da SDP počne manipulisati klubom. Mjesta predsjednika Kluba i potpredsjednika Doma naroda Parlamenta FBiH pripadaju nekome iz Livanjskog kantona, jer su izabrani srpskim glasovima jer se jedini aktivno borimo za Srbe u Federaciji", rekao je Broćeta.

Ponovo je upitao otkud SDP-u da se brine za Srbe u FBiH te naglasio da je dovoljno da odgovore na pitanje kada su u proteklih deset godina, kada su imali apsolutnu većinu u Klubu Srba, pokrenuli pitanje vitalnog nacionalnog interesa Srba. To se, podsjetio je, nikada nije dogodilo.

Kada samo počeli sa poslednjom sjednicom, Stojanović je tražio pauzu i da se konačno formira taj klub jer je, kako je rekao, nedopustivo da se to do sada nije uradilo.

Međutim, na brzinu smo se prebrojili i vidjeli da se radi o pokušaju klasične političke prevare. Nisu imali kvorum i na tome se završilo tako da Klub nije postao oružje u rukama opozicionog SDP-a preko kojeg bi vršili političke ucjene i trgovine.

Na sreću smo to, u posljednjem momentu osujetili i spriječili ih da se i približe borbi za mjesto potpredsjednika Doma iz Srba, ali i za potpredsjednika FBiH - rekao je Broćeta.

Šta će dalje biti, naglasio je, tek treba da se vidi.

"Čekamo i da bude formiran novi saziv Savjeta ministara BiH poslije će biti jasnije ko će činiti buduću većinu, a u skladu sa tim ćemo se ponašati i mi. Uglavnom, mislim da SDP više neće ponoviti ovo što su bili naumili na prošloj sjednici dok se sve ne iskristališe jer su, sa nama, taj poziv bojkotovali i Srbi koji su na listama nekih drugih stranka. Koga će ti drugi Srbi, sa tim lista, podržavati ubuduće zavisi od toga ko će da u budućnosti da čini većinu", rekao je Broćeta za Glas Srpske.

Ponovio je raniji stav da će istrajavati na tome da, kako je naglasio i ovaj put, legitimnim predstavnicima Srba, misleći na one iz kantona deset, budu ključni predstavnici tog konstitutivnog naroda koji je u FBiH već sveden na nivo statističke greške.

Broćeta je naglasio da trenutno nema informacija kada bi mogla biti nova sjednica federalnog Doma naroda.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.