Migrantska krize

Brisel spreman poslati pomoć BiH 

  • 17.07.2019. 19:21

BiH više nije sposobna da se sama izbori s migranskom krizom, pa će prste opet umiješati Evropska komisija. Do sada je Evropa poslala višemilionske donacije, a spremna je ponovo poslati pomoć. Brisel od BiH traži i jačanje mehanizama za upravljanje migracijama, tvrde iz Unsko–sanskog kantona. 

“Ono o čemu se razgovaralo jeste da BiH mora jednako na teritoriji cijele zemlje podjednako ponijeti teret migrantske krize, da to ne može biti samo USK i da se nove lokacije moraju iznaći na području cijele BiH kada su u pitanju novi migracioni centri,” kaže Mustafa Ružnić, premijer USK.

Pojedini mediji su prenijeli nezvaničnu informaciju da je ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić nudio da se centri za migrante formiraju i na teritoriji Republike Srpske. U telefonskom razgovoru za ATV, Mektić nije htio da komenatriše takve navode. U MUP-u Republike Srpske kažu, stav po pitanju centara u Republici Srpskoj je jasan. 

“Imamo zaključak Vlade i mi smo tu jasni, da na području Republike Srpske neće biti nikakvih centara, jer nema ni uslova ni kapaciteta za smještaj migranata na području Republike Srpske. Sada se razmatralo tamo na području Federacije, da se odrede nove lokacije za smještaj migranata, pa ćemo vidjeti šta će biti od toga,” rekao je Darko Ćulom, direktor Policije Republike Srpske.

Naredni sastanak sa predstavnicima Evropske komisije zakazan je za septembar u Sarajevu. Tada će u pomoć priskočiti i evropski ekspert za migracije. Jedini konkretan dogovor postignut je juče na nivou policijskih agencija u BiH. Što se tiče MUP-a Srpske, sa Graničnom policijom BiH dogovoreno je slanje dodatnog broja policajaca na granično područje sa Srbijom i Crnom Gorom.