Konferencija Milorada Dodika i Johanesa Hana

Dodik: Vjerujem da ćemo doći do statusa kandidata

  • 04.03.2019. 12:22

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravi danas u posjeti institucijama EU u Briselu i evropskom komesaru za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesu Hanu uručio je odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Johanes Han je rekao nakon sastanka sa Miloradom Dodikom da važno da se dođe do sporazuma koji će donijeti stabilnost regionu.

Važno je približavanje BiH Evropskoj uniji, rekao je Han.

"Sve do sada urađeno je išlo po planu i mislim da su očekivanja opravdana. Jako se radujem što ću posjetiti BiH krajem ovog mjeseca i da radimo zajedno kada je riječ o zajedničkim interesima. Drago mi je što je Dodik ovdje drugi put u jako kratkom vremenskom periodu, te da BiH donosi političke odluke koje su bitne za budućnost BiH", rekao je Han.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je na konferenciji za novinare da je zadovoljan činjenicom da je BiH obavila posao koji je trebala.

Predati su kompletni odgovori, na neke teme i pitanja nije dat odgovor, ali i to su odgovori, kaže Dodik.

"Nadamo se da ćemo dobiti podršku za status kandidata u EU. BiH je neopravdano zastala na pitanju pridruživanja sporazumu o romingu, jedina nije dala saglasnost na sporazum. Predsjedništvo BiH spremno je da već sutra da nalog za prihvatanje tog sporazuma i BiH će sigurno potpisati taj sporazum", kaže Dodik.

"Vjeruje da ćemo uspjeti u BiH radeći zajedno sa Evropskom komisijom, da ćemo doći do statusa kandidata. Pred nama je da već od sutra radimo na svim reformama na kojima smo imali zastoj. Reforma javne uprave je nešto što moramo da stavimo na dnevni red", rekao je Dodik.

Zahvalio se Johanesu Hanu i rekao da je razgovor u Briselu sa Hanom i Federikom Mogerini bio srdačan.

Dodik je rekao da EU želi da BiH ima svoju dinamiku i kreće se ubrzano pa tako i u formiranju vlasti.

"Pitanje od najviših prioriteta je da se u BiH formira vlast na osnovu izbornih rezultata. Obavijestio sam o tome da bošnjačka strana smatra da prije formiranja Savjeta ministara treba dati saglasnost za MAP. Za to nema saglasnosti u BiH. Ovdje sam shvatio da formiranje vlasti nije ničim uslovljeno", kaže Dodik.

"Moji pravi prijatelji su i ovdje i u Moskvi. Smatram da je obavaza da ostvarujemo komunikacije i kontakti. Interes za EU je iskazan kroz opredjeljenje za pristupanje u EU, sa Rusijom imamo interese u mnogim pitanjima i nastavljamo tu saradnju", kaže Han.

"Republika Srpska  i ja lično smo opredijeljeni za jačanje Dejtonskih kapaciteta BiH, ali Dejtonski sporazum je urušen i to predstavlja problem . Ja vidim BiH da se vrati svojim Dejtonskim principima i da postane dio BiH. To je ono na čemu mi možemo da radimo", naveo je Dodik.

"Članovi Evropskog parlamenta žele da detaljno sagledaju problematiku što bi pomoglo da idemo naprijed, kada je riječ o svim zemljama, uzevši u obzir i BiH", rekao je Johanes Han.

Konstatujući da nema odgovora na sva pitanja Han je rekao da , recimo, nema odgovora na pitanja vezana za obrazovanje, ali nije na Evropskoj komisiji da insistira na tim odgovorima.

"Mora da postoji uticaj i u pravo vrijeme da se dođe do adekvatnog odgovora, ali nadam se da će se vrlo brzo doći do rješenja o ovom pitanju. Moj tim je razgovarao o ovoj problematici i uvidjeli smo kakav je stav Republike Srpske", rekao je Han.

U Briselu je održana  konferencija za novinare Dodik i Hana.

Pogledajte snimak konferencije!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.